Elektrikler neden ve nasıl kesildi?

Elektrikler neden ve nasıl kesildi?

Enerji haberlerinin duayeni, Borsatek yazarlarından Mehmet Kara, elektriklerin neden ve nasıl kesildiğini anlattı.

A+A-

Önceki gün saat 10:30 sularından itibaren Türkiye'nin tümünde elektrikler kesildi. Bunun nedeni iletim şebekesinin çökmesi olarak gösteriliyor.

Türkiye, tarihinde görülmemiş yaygınlıkta bir elektrik kesintisi yaşıyor. Bugün öğleden önce bütün ülke çapında elektrikler kesildi.

Jeneratör gibi alternatif kaynakları bulunmayan kurum ve kuruluşlar büyük sıkıntı yaşadı. Büyük şehirlerde elektrikle çalışan metro ve benzeri toplu taşıma sistemleri çalışamadı.

PEKİ NEDEN KESİLDİ?

Ülke çapındaki elektrik kesintisinin Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) yönetimindeki iletim şebekesi kaynaklı olduğu ortaya çıktı. İletim şebekesi çalışmadığı için saat 10:30'dan itibaren ülkedeki elektrik santralleri üretimi durdurmak zorunda kaldı.

AMA NASIL?

Elektriği üretildiği noktadan dağıtıldığı noktaya taşıyan iletim şebekesinde sistemin tümünü devre dışı bıraran bir arıza yaşandı. Nadir rastlanan bu duruma İngilizcesiyle black out, Türkçesi'yle sistem çökmesi veya sistem oturması denilen durum yaşandı. Yani şebeke yönetilebilir olmaktan çıktı.

ŞEBEKE NEDEN ÇÖKTÜ?

Esas nedeni tam olarak bilemiyoruz. Siber saldırı iddialarını abartılı buluyoruz. Ancak biz, şebekenini bir noktasında ortaya çıkan sorunun, sistemin bütününe yayılmasından kaynaklanabileceğini düşünüyoruz.

PEKİ KESİNTİ NEREDEN BAŞLADI?

 

AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ... 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.