Elektrikli araç satışı 20 milyonu aşacak

Elektrikli araç satışı 20 milyonu aşacak

BloombergNEF'in raporuna göre 2025 yılına dek elektrikli araç satışlarının üç katına çıkarak 20 milyonu aşması bekleniyor.

A+A-

BloombergNEF'in (BNEF) raporuna göre elektrikli araç satışlarının 2025 yılına dek üç katına çıkması beklenirken kara taşımacılığında emisyonların bu yüzyılın ortasında dek sonlandırılması için hükümetlerin ve üreticilerin bu konuya daha fazla odaklanması gerekiyor.

Araştırma şirketinin Çarşamba günü yedincisini yayımladığı yıllık Uzun Dönem Elektrikli Araç Görünümü Raporu’nda riskler ve yapılması gerekenlere değinildi.

BNEF analistleri elektrikli araçları (EV) “kayda değer bir başarı hikayesi” olarak nitelerken EV satış rakamlarının 2025 yılında 20,6 milyona çıkmasını öngördüklerini kaydetti. Geçtiğimiz sene 14 milyon olarak tahmin edilen rakamın artmasında Çin’de yaşanan yaklaşım değişiminin etkili olduğu belirtiliyor.

Yine de kaydedilen tüm ilerlemelere rağmen içten yanmalı motorlarla seyahat eden 1,2 milyar yolcunun alışkanlıklarını değiştirmek vakit alacak.

Mevcut politikalarda ve düzenlemelerde değişikliğe gidilmese bile 2050 yılına dek küresel çapta araçların üçte ikisinin sıfır emisyonlu olması bekleniyor. Daha ağır olan ticari araçların aynı tarihe dek ulaşacağı oran ise yüzde 29 olarak öngörülüyor.

“Elektrikli araçların kabullenilmesinde yaşanan hızlı artışa rağmen kara yolu taşımacılığı 2050 yılına dek sıfır karbon hedefine ulaşmaktan hala çok uzak” diyen BNEF’in Gelişmiş Taşımacılık Direktörü Colin McKerracher’in liderliğinde analistler, “Pillerin ve hidrojen hücrelerinin piyasada kendine bir yer bulmaya çalıştığı noktada politikacıların özellikle ağır araçlarla ilgili agresif bir eylem planına ihtiyacı var. Net sıfır konumuna ulaşmak için bulunan fırsat penceresi hızla kapanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler