Elektrikli araç satışları 20 milyona koşuyor

Elektrikli araç satışları 20 milyona koşuyor

Uluslararası Enerji Ajansı, elektrikli araç satışlarının güçlenerek süreceğini öngörürken, fiyatın çok büyük belirleyici olacağını ve en çok Çin'de elektrikli araçların yaygınlaşacağını duyurdu.

A+A-

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Salı günü yaptığı açıklamada, bazı pazarlardaki ekonomik zorluklara rağmen elektrikli otomobil satışlarının 2024 yılında güçlü bir şekilde artacağını, ancak satın alınabilirlik ve şarj altyapısının gelecekteki büyümenin anahtarı olacağını öngördü.

Elektrikli araç satışları 2023'te 14 milyon iken bu yıl 17 milyona ulaşacak ve küresel olarak satılan her beş otomobilden biri elektrikli olacak ve karayolu taşımacılığı için petrol talebini azaltacak.

Bu araçların on milyonunun Çin'de satılması bekleniyor. Paris merkezli enerji izleme kuruluşu Küresel Elektrikli Araç Görünümü'nde "Sıkı marjlar, değişken batarya metal fiyatları, yüksek enflasyon ve bazı ülkelerde satın alma teşviklerinin aşamalı olarak kaldırılması sektörün büyüme hızına ilişkin endişelere yol açtı, ancak küresel satış verileri güçlü kalmaya devam ediyor" dedi.

Bu yılın ilk çeyreğinde satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %25 arttı. IEA, bu oranın 2023'ün ilk çeyreği ile 2022'deki karşılaştırılabilir dönem arasında değişmemiş olmasına rağmen, daha büyük bir araç tabanının üzerine geldiğini söyledi.

İlk çeyrek alımlarının 2020 yılının tamamındaki toplam satışlara eşdeğer olduğu belirtildi.

Yine de IEA, elektrikli otomobillerin toplam alımlar içindeki payının bölgelere göre büyük farklılıklar göstereceğini, ABD'de her dokuz araç alımından birini, Avrupa'da her dört araçtan birini, Çin'de ise neredeyse yarısını temsil edeceğini tahmin ediyor.

Avrupa'da elektrikli araç alımının "binek araç satışlarının genel olarak zayıf bir görünüm sergilemesi ve bazı ülkelerde sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması" nedeniyle geciktiği belirtildi.

Geleneksel araçlara kıyasla uygun fiyatın sektörün büyümesinde kilit rol oynamaya devam ettiği ve fiyatların yine bölgelere göre büyük farklılıklar gösterdiği belirtildi.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde içten yanmalı otomobiller elektrikli muadillerinden daha uygun fiyatlı olmaya devam ederken, Çin'de geçen yıl satılan elektrikli otomobillerin yaklaşık üçte ikisi geleneksel muadillerinden daha ucuzdu.

"Batarya fiyatları düştükçe, rekabet yoğunlaştıkça ve otomobil üreticileri ölçek ekonomilerine ulaştıkça elektrikli otomobiller genel olarak ucuzluyor" diyen IEA, bazı durumlarda - enflasyona göre ayarlandığında - fiyatların 2018 ve 2022 yılları arasında durgunlaştığını veya hatta biraz arttığını belirtti.

IEA, artan talebin şarj altyapısı ile karşılanmasının da önemli bir zorluk teşkil edeceğini ve şarj ağlarının 2035 yılına kadar altı kat büyümesi gerektiğini ekledi.

Bu haber toplam 412 defa okunmuştur
İş Yatırım'ın 22 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse

İş Yatırım'ın 22 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse

İş Yatırım'ın BIST 100 için teknik görünüm ile 22 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse senedinin teknik görünümü

BIST şirketlerinin 45'i daha temettü kararını açıkladı

BIST şirketlerinin 45'i daha temettü kararını açıkladı

Borsa İstanbul'da 45 şirket daha geçen hafta gerçekleştirdikleri genel kurul sonrası temettü kararını açıkladı

10 hissede 22 Nisan'da tedbirler kalkıyor!

10 hissede 22 Nisan'da tedbirler kalkıyor!

Borsa İstanbul'da 10 hissede uygulanan işlem kısıtlamaları yarın kalkıyor

İlgili Haberler