Elektrikli araç satışlarında büyüme yavaşladı

Elektrikli araç satışlarında büyüme yavaşladı

Küresel elektrikli otomobil satışları 2023 yılında yüzde 31 oranında artış gösterdi.

A+A-

Pazar araştırma firması Rho Motion'a göre, tamamen elektrikli ve plug-in hibrit araçların (PHEV) küresel satışları 2022'deki %60 oranında büyürken, 2023'te ise %31'lik bir artış gösterdi.

Rho Motion veri yöneticisi Charles Lester Reuters'a verdiği demeçte, "Büyüme hızı yavaşlıyor, ancak bu gibi büyüyen pazarlarda beklenen de budur" dedi ve ekledi: "Her yıl iki katına çıkamazsınız."

Lester, geçen yıl küresel elektrikli araç satışlarının Rho Motion'ın tahmin ettiği %30'luk büyüme ile büyük ölçüde uyumlu olduğunu söyledi. Firma, 2024 yılı için küresel elektrikli araç satışlarının %25 ila %30 arasında artacağını tahmin ediyor.

Rho Motion, Aralık ayındaki satışların 1,5 milyon adetle aylık rekora ulaştığını söyledi.

Tamamen elektrikli veya bataryalı elektrikli araçlar (BEV'ler), 2023 yılında dünya çapında satılan 13,6 milyon elektrikli aracın 9,5 milyonunu oluştururken, geri kalanını PHEV'ler oluşturuyor.

Yıllar süren hızlı büyümenin ardından bazı otomobil üreticileri, Avrupa ve diğer ülkelerdeki elektrikli otomobil satışlarının, sürücüler iki ila üç yıl sonraki daha iyi, daha küçük ve daha ucuz modelleri bekledikçe talebin yavaşlamasına neden olabileceğinden korkuyor.

BEV satışları ABD ve Kanada'da %50 artarken, Avrupa ve Çin'de sırasıyla %27 ve %15 büyüdü.

Lester, 2024 yılında Avrupa'daki satışların, Almanya'nın geçen yıl elektrikli araç sübvansiyonlarını düşürme yönündeki ani kararından etkilenebileceğini söyledi.

İlgili Haberler