Elektrikli otomobillere geรงiล, birรงok sรผrรผcรผ iรงin yรผksek fiyatlar, kamuya aรงฤฑk ลarj altyapฤฑsฤฑnฤฑn eksikliฤi ve menzil endiลeleri nedeniyle tereddรผtlerle dolu bir yolculuk olabilir. Ancak, elektrikli araรงlar (EV’ler) bir zamanlar sรผrรผcรผlerin eleลtirdiฤi menzil sorununu รงรถzmeye yaklaลฤฑyor gibi gรถrรผnรผyor. Toyota’ya gรถre, yakฤฑn gelecekte 1.000 mil (yaklaลฤฑk 1.600 km) menzile sahip elektrikli araรงlar bayilerde olacak.

Dรผnya รงapฤฑnda yaklaลฤฑk 10.5 milyon araรง satฤฑลฤฑyla รถn plana รงฤฑkan Japon otomobil รผreticisi Toyota, 2026 yฤฑlฤฑnda yeni modellerin รผretimine baลlamayฤฑ planladฤฑฤฤฑ bir bataryalฤฑ elektrikli araรง fabrikasฤฑnฤฑ duyurdu. Bu fabrikada รผretilecek araรงlar sadece tasarฤฑm aรงฤฑsฤฑndan farklฤฑ olmakla kalmayacak, aynฤฑ zamanda daha geliลmiล bataryalarla donatฤฑlarak bugรผnkรผ en uzun menzilli elektrikli araรงlarฤฑn menzillerini geride bฤฑrakacaklar.
ลu anda sunulan en uzun menzil, Mercedes EQS 450+ modelinde 453 mil (yaklaลฤฑk 750 km) ile sฤฑnฤฑrlฤฑ. Ancak, bu lรผks elektrikli yรถnetici limuzi araca sahip olmak isterseniz 105.000 ยฃ’dan (ฤฐngiltere fiyatฤฑ yaklaลฤฑk 3.5 milyon TL) fazla รถdeme yapmanฤฑz gerekebilir. Toyota, gelecekteki modellerin bu sorunu daha iyi hale getireceฤini ve รงok daha uygun fiyatlarla sunulacaฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor.
Toyota’nฤฑn yeni รผretim tesisinin baลkanฤฑ Takero Kato, menzilin daha geniล bir mรผลteri kitlesine hitap etmek iรงin รงeลitli akรผ seรงeneklerine ihtiyaรง olduฤunu belirtiyor. Ancak bu akรผ teknolojileri, en azฤฑndan ลu anda satฤฑลta olan iรงten yanmalฤฑ motorlu araรงlarฤฑn kapasitesi ile rekabet edebilmek iรงin daha fazla yol kat etmeliler.
Toyota, daha uzun menzile sahip modelleri piyasaya sรผrme planlarฤฑ yapฤฑyor. ฤฐลte bu planlara gรถre:
500 Mil Menzil – 2026: Toyota’nฤฑn “Popularisation” olarak adlandฤฑrdฤฑฤฤฑ lityum demir fosfat bataryalar, 2026 yฤฑlฤฑnda piyasaya sรผrรผlecek ve ลu anda bulunan elektrikli araรงlara gรถre yaklaลฤฑk %40 daha ucuz olacak. Bu bataryalar, NiMH ve lityum demir fosfat karฤฑลฤฑmฤฑndan รผretilecek ve 382 mil menzil sunacak.
600 Mil Menzil – 2027/2028: Toyota, “Performans” lityum-iyon bataryalarฤฑnฤฑ, 2027 veya 2028’de daha sportif modellerinde kullanmayฤฑ planlฤฑyor. Bu bataryalar, sรผrรผล menzilini %50’ye kadar artฤฑrabilir.
Neredeyse 1.000 Mil Menzil – 2028’den Sonra: Toyota, katฤฑ hal akรผlerini geliลtirmeye odaklanฤฑyor ve 2028 yฤฑlฤฑna kadar bu teknolojinin seri รผretime geรงeceฤine inanฤฑyor. Katฤฑ hal piller, daha hฤฑzlฤฑ ลarj ve deลarj saฤlama yeteneฤi ile dikkat รงekiyor. ฤฐlk katฤฑ hal bataryasฤฑ, 621 mil menzil sunmasฤฑ ve 10 dakikadan daha kฤฑsa sรผrede ลarj olabilmesi bekleniyor.
Toyota, elektrikli araรงlarฤฑnฤฑn aerodinamik รถzelliklerini iyileลtirmek iรงin รงalฤฑลmalar yaparak menzili artฤฑrmayฤฑ hedefliyor. รzellikle bataryanฤฑn yรผksekliฤini azaltarak daha uzun menzillere ve daha verimli araรงlara yol aรงabileceklerini belirtiyorlar. รrneฤin, bZ4X’in batarya yรผksekliฤi azaltฤฑlarak toplam menzil artฤฑrฤฑlabilir.
Elektrikli otomobillerin menzili konusundaki bu geliลmeler, gelecekte elektrikli araรงlarฤฑn daha yaygฤฑn ve rekabetรงi hale gelmesine katkฤฑ saฤlayabilir. Toyota’nฤฑn bu hedeflerini gerรงekleลtirmesi, elektrikli otomobil pazarฤฑnฤฑn ลekillenmesinde รถnemli bir rol oynayabilir.







