Elon Musk'ın başı belada, yine ifadeye çağrıldı!

Elon Musk'ın başı belada, yine ifadeye çağrıldı!

Tesla'nın sahibi Elon Musk, Twitter'ı satın alması ile ilgili yeniden ifade vermeye çağrıldı

A+A-

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasındaki yasal mücadele yine alevlendi. Bir federal yargıç, Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla ilgili devam eden soruşturmada yeniden ifade vermesini emretti.

ABD'de mahkeme, Aralık ayında SEC'in talebini destekleyen bir ara karara imza attıktan sonra 10 Şubat Cumartesi günü Musk'ın yeniden ifade vermesi kararı aldı. Bu gelişmeyle birlikte her iki tarafa da görüşme için karşılıklı kabul edilebilir bir tarih ve yer belirlemeleri için bir hafta süre tanınmış oldu.

Hikaye, Ekim 2022'de SEC'in Musk'a dava açmasıyla başladı. Kurum, Musk'ın 44 milyar dolarlık Twitter satın almasıyla ilgili soruşturma kapsamında ifade vermesini istiyordu. Daha sonra "X" olarak yeniden adlandırılan platformun satın alınmasıyla ilgili Musk'ın tweetleri ve kamuoyuna yaptığı açıklamalar, SEC'in dikkatini çekmişti. Kurum, Musk'ın bu açıklamalarıyla federal menkul kıymetler yasalarını ihlal etmiş olabileceğine inanıyor.

Bu, Musk'ın SEC ile ilk kez karşı karşıya gelmesi değil. 2018 yılında Tesla'yı özelleştirmeyi planladığını duyuran Musk, yatırımcıları yanıltıcı tweetler atmakla suçlanmış ve 20 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca elektrikli otomobil devinin yönetim kurulu başkanlığından da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Mevcut SEC soruşturması, Musk'ın Twitter'daki hissesi, platforma yönelik niyetleri ve yapmayı planladığı değişiklikler hakkında kamuoyuna zamanında ve doğru bilgi verip vermediğine odaklanıyor. Ayrıca SEC, Musk'ın satın almayla ilgili tweetlerinin şirketin hisse senedi fiyatını yapay olarak yükseltip yükseltmediğini de sorguluyor.

Musk, Eylül 2022'de SEC'in konu ile ilgili soruşturmasına, işbirliği yaparak bir görüşmeye katılmıştı. Fakat görüşmelerde bazı soruları yanıtlamayı reddetmesi ve kurumun ek görüşme talebine itiraz etmesi üzerine SEC dava açmaya karar vermişti.

Mahkemenin kararı, SEC'in büyük kurumsal işlemlerde, özellikle de Musk gibi yüksek profilli kişilerin dahil olduğu işlemlerde şeffaflık ve hesap verebilirlik konusundaki kararlılığını gösteriyor. Bu yenilenecek ifadenin sonucu, hem Musk hem de X'in geleceği için önemli sonuçlar doğurabilir.

İlgili Haberler