Emtia fiyatları Ocak ayını rekorla kapattı

Emtia fiyatları Ocak ayını rekorla kapattı

Enerjiden tarıma birçok emtianın fiyatı Ocak ayında büyük ölçüde yükselirken Bloomberg Emtia Endeksi Ocak ayını tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapattı.

A+A-

Bloomberg Emtia Endeksi Ocak ayını enerji emtiasındaki yükselişlerle rekor tazeleyerek kapattı.

Endeksin neredeyse dörtte birini oluşturan petrol ve doğalgaz fiyatlarının Ocak ayında ralli yapması Bloomberg Emtia Endeksi’ni rekora taşıyan en önemli faktörlerden biri olurken, soya, pamuk ve mısır gibi tarım emtialarındaki yükseliş de endeksi yukarı yönlü baskıladı.

Brent petrol Ocak ayında yüzde 15 yükseliş kaydederken ABD tipi ham petrol yüzde 17,5 yükseldi. Avrupa’da doğalgaz fiyatları ise havaların soğuması ve talebin artmasıyla 2022’nin ilk ayını yüzde 30 civarında yükselişle kapattı.

Tarım emtiası tarafında ise endeksin yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan soya, mısır ve pamuk fiyatları Ocak ayında sırasıyla yüzde 12, yüzde 5,6 ve yüzde 14,8 yükseliş kaydetti. Endeksteki ağırlığı yüzde 4,11 olan aluminyumun fiyatı ise aynı dönemde yüzde 7,6 yükselirken ağırlığı yüzde 2,8 olan nikelin fiyatı ise yüzde 7,5 artış kaydetti.

Rabobank Tarım Emtiası Analistleri ise Rusya’nın Ukrayna’ya sınırında birliklerinin artırmasının gerginliğin tırmanmasıyla buğday fiyatlarını artırabileceğini belirtirken, artan enerji fiyatlarıyla beraber tarımda girdi maliyetinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

İlgili Haberler