Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

En zenginlerin toplam gelirden aldฤฑฤŸฤฑ pay 1,3 puan azaldฤฑ

TรœฤฐK verilerine gรถre 2019 yฤฑlฤฑnda en yรผksek gelir grubunun toplam gelirden aldฤฑฤŸฤฑ pay 1,3 puan azalarak yรผzde 46,3ย  oldu.
En zenginlerin toplam gelirden aldฤฑฤŸฤฑ pay 1,3 puan azaldฤฑ Borsatek

TรœฤฐK verilerine gรถre 2019 yฤฑlฤฑnda en yรผksek gelir grubunun toplam gelirden aldฤฑฤŸฤฑ pay 1,3 puan azalarak yรผzde 46,3  oldu.

Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรœฤฐK) tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya  gรถre, Gelir ve YaลŸam KoลŸullarฤฑ AraลŸtฤฑrmasฤฑ 2019 yฤฑlฤฑ sonuรงlarฤฑna  iliลŸkin gelir bilgileri, bir รถnceki takvim yฤฑlฤฑ olan 2018 yฤฑlฤฑnฤฑ  referans almaktadฤฑr. Gelir hesaplamalarฤฑnda, hanehalkฤฑ gelirleri  hanehalkฤฑ bรผyรผklรผฤŸรผ ve kompozisyonu dikkate alฤฑnarak eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ  kullanฤฑlabilir fert gelirine dรถnรผลŸtรผrรผlmektedir. En son yapฤฑlan  araลŸtฤฑrma sonuรงlarฤฑna gรถre  en yรผksek eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir  fert gelirine sahip yรผzde 20’lik grubun toplam gelirden aldฤฑฤŸฤฑ pay bir  รถnceki yฤฑla gรถre 1,3 puan azalarak %46,3’e dรผลŸerken, en dรผลŸรผk gelire  sahip yรผzde 20’lik grubun aldฤฑฤŸฤฑ pay 0,1 puan artarak %6,2’ye yรผkseldi.

Gini katsayฤฑsฤฑ 0,395 olarak tahmin edildi

Gelir daฤŸฤฑlฤฑmฤฑ eลŸitsizliฤŸi รถlรงรผtlerinden olan Gini katsayฤฑsฤฑ,  sฤฑfฤฑra yaklaลŸtฤฑkรงa gelir daฤŸฤฑlฤฑmฤฑnda eลŸitliฤŸi, bire yaklaลŸtฤฑkรงa gelir  daฤŸฤฑlฤฑmฤฑnda bozulmayฤฑ ifade etmektedir. En son yapฤฑlan araลŸtฤฑrma  sonuรงlarฤฑna gรถre Gini katsayฤฑsฤฑ bir รถnceki yฤฑla gรถre 0,013 puan azalฤฑลŸ  ile 0,395 olarak tahmin edildi. Toplumun gelirden en fazla pay alan %20’sinin elde ettiฤŸi gelirin en az pay alan %20’sinin elde ettiฤŸi  gelire oranฤฑ ลŸeklinde hesaplanan P80/P20 oranฤฑ 7,8’den 7,4’e, gelirden  en fazla pay alan %10’unun elde ettiฤŸi gelirin en az pay alan %10’unun  elde ettiฤŸi gelire oranฤฑ ลŸeklinde hesaplanan P90/P10 oranฤฑ ise 13,7’den 13,0’a dรผลŸtรผ.

Yฤฑllฤฑk ortalama hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir geliri 59 bin 873 TL oldu

Tรผrkiye’de yฤฑllฤฑk ortalama hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir geliri %16,5  artarak 2019 yฤฑlฤฑ anket sonuรงlarฤฑna gรถre 59 bin 873 TL oldu.

Yฤฑllฤฑk ortalama eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert geliri 28  bin 522 TL oldu

Tรผrkiye’de yฤฑllฤฑk ortalama eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert  geliri bir รถnceki yฤฑla gรถre %17,9 artarak 24 bin 199 TL’den 28 bin 522 TL’ye yรผkseldi.

Yฤฑllฤฑk ortalama eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert geliri en  yรผksek tek kiลŸilik hanelerin oldu

Yฤฑllฤฑk ortalama eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert gelirlerinde  en yรผksek gelir geรงen yฤฑla gรถre 4 bin 616 TL artarak 37 bin 262 TL ile  tek kiลŸilik hanehalklarฤฑnฤฑn oldu. ร‡ekirdek aile bulunmayan birden  fazla kiลŸiden oluลŸan hanehalklarฤฑnฤฑn yฤฑllฤฑk ortalama eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ  kullanฤฑlabilir fert geliri 32 bin 941 TL iken tek รงekirdek aileden  oluลŸan hanehalklarฤฑnda bu deฤŸer 29 bin 449 oldu. En dรผลŸรผk yฤฑllฤฑk  ortalama eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert gelirine sahip  hanehalkฤฑ tipi ise 22 bin 794 TL ile en az bir รงekirdek aile ve diฤŸer  kiลŸilerden oluลŸan hanehalklarฤฑ oldu.

Toplam gelirden en yรผksek payฤฑ %46,7 ile maaลŸ ve รผcret geliri aldฤฑ

Toplam gelir iรงerisinde en yรผksek payฤฑ, %46,7 ile bir รถnceki yฤฑla  gรถre 1,8 puan azalan maaลŸ ve รผcret geliri aldฤฑ. ฤฐkinci sฤฑrayฤฑ %21,9  ile รถnceki yฤฑla gรถre 1,8 puanlฤฑk artฤฑลŸ gรถsteren sosyal transfer geliri  alฤฑrken รผรงรผncรผ sฤฑrayฤฑ %17,7 ile 2018 yฤฑlฤฑ anket sonuรงlarฤฑna gรถre 1,1  puan azalan mรผteลŸebbis geliri aldฤฑ.

Tarฤฑm gelirinin mรผteลŸebbis geliri iรงindeki payฤฑ 2018 yฤฑlฤฑ anket  sonuรงlarฤฑna gรถre 0,3 puan azalarak %22,6 olurken, emekli ve dul-yetim  aylฤฑklarฤฑnฤฑn sosyal transferler iรงindeki payฤฑ 0,8 puan artarak %91,8  olarak gerรงekleลŸti.

En yรผksek yฤฑllฤฑk ortalama esas iลŸ geliri 51 bin 888 TL ile  yรผksekรถฤŸretim mezunlarฤฑnฤฑn oldu

Yฤฑllฤฑk ortalama esas iลŸ gelirleri sฤฑrasฤฑyla yรผksekรถฤŸretim  mezunlarฤฑnda 51 bin 888 TL, lise ve dengi okul mezunlarฤฑnda 34 bin 115 TL, lise altฤฑ eฤŸitimlilerde 26 bin 833 TL, bir okul bitirmeyenlerde 18  bin 279 TL ve okur-yazar olmayan fertlerde 14 bin 129 TL olarak  hesaplandฤฑ. Geรงen yฤฑla gรถre yฤฑllฤฑk ortalama esas iลŸ gelirinde en  yรผksek artฤฑลŸ %17,3 ile okur-yazar olmayan en dรผลŸรผk artฤฑลŸ ise %8,6 ile  bir okul bitirmeyen fertlerde oldu.

Yฤฑllฤฑk ortalama esas iลŸ gelirinde en yรผksek artฤฑลŸ %18,9 ile inลŸaat  sektรถrรผnde oldu

Esas iลŸ gelirleri sektรถrel ayrฤฑmda incelendiฤŸinde  en yรผksek  yฤฑllฤฑk ortalama gelirin 37 bin 169 TL ile hizmet sektรถrรผnde, en dรผลŸรผk  yฤฑllฤฑk ortalama gelirin ise 21 bin 807 TL ile tarฤฑm sektรถrรผnde olduฤŸu  gรถrรผldรผ. Bir รถnceki yฤฑla gรถre  yฤฑllฤฑk ortalama esas iลŸ gelirinde en  yรผksek artฤฑลŸ %18,9 ile inลŸaat sektรถrรผnde gรถzlenirken, bunu %14,8 ile  tarฤฑm sektรถrรผ izledi. DiฤŸer taraftan hizmet sektรถrรผnde %12,5, sanayi  sektรถrรผnde ise %12,0 artฤฑลŸ gรถzlendi.

En yรผksek yฤฑllฤฑk ortalama esas iลŸ geliri 95 bin 495 TL ile  iลŸverenlerin oldu

Yฤฑllฤฑk ortalama esas iลŸ gelirleri sฤฑrasฤฑyla iลŸverenlerde 95 bin 495 TL, รผcretli maaลŸlฤฑlarda 34 bin 286 TL, kendi hesabฤฑna รงalฤฑลŸanlarda 27 bin 127 TL ve yevmiyelilerde 14 bin 769 TL olarak hesaplandฤฑ. Geรงen  yฤฑla gรถre en yรผksek artฤฑลŸ %13,9 ile รผcretli, maaลŸlฤฑ รงalฤฑลŸanlarda en  dรผลŸรผk artฤฑลŸ ise %8,2 ile iลŸverenlerde oldu.

Gรถreli yoksulluk oranฤฑ %14,4 oldu

Toplumun genel dรผzeyine gรถre belli bir sฤฑnฤฑrฤฑn altฤฑnda gelire  sahip olan bireyler gรถreli anlamda yoksul sayฤฑlmaktadฤฑr. EลŸdeฤŸer  hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alฤฑnarak  belirlenen yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑna gรถre, yoksulluk oranฤฑ 2019 yฤฑlฤฑnda 0,5  puan artarak %14,4 oldu. Medyan gelirin %60’ฤฑ dikkate alฤฑnarak  belirlenen yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑna gรถre yoksulluk oranฤฑ ise son yฤฑlda 0,1  puan artarak %21,3 olarak gerรงekleลŸti.

EลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert medyan gelirinin %40’ฤฑ  dikkate alฤฑnarak belirlenen yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑna gรถre, yoksulluk oranฤฑ  bir รถnceki yฤฑla gรถre 0,4 puanlฤฑk artฤฑลŸ ile %8,3 olarak gerรงekleลŸti.
Medyan gelirin %70’i dikkate alฤฑnarak belirlenen yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑna  gรถre ise yoksulluk oranฤฑ bir รถnceki yฤฑla gรถre deฤŸiลŸmeyerek %28,5 oldu.

Yoksulluk oranฤฑ en dรผลŸรผk haneler tek kiลŸilik ve รงekirdek aile  bulunmayan haneler oldu

Hanehalkฤฑ tipine gรถre eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert medyan  gelirinin %50’si dikkate alฤฑnarak hesaplanan yoksulluk oranlarฤฑna  bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda  tek kiลŸilik hanehalklarฤฑnda yoksulluk oranฤฑ bir รถnceki  yฤฑla gรถre 0,4 puan azalarak %9,2, รงekirdek aile bulunmayan birden  fazla kiลŸiden oluลŸan hanehalklarฤฑnda bu oran 1,5 puan artarak yine
%9,2 olmuลŸtur. En az bir รงekirdek aile ve diฤŸer kiลŸilerden oluลŸan  hanehalklarฤฑnฤฑn yoksulluk oranฤฑnฤฑn 0,6 puan azalarak %18,2, tek  รงekirdek aileden oluลŸan hanehalklarฤฑnฤฑn yoksulluk oranฤฑnฤฑn ise 0,9  puan artarak %13,8 olduฤŸu gรถrรผldรผ.

Okur-yazar olmayanlarฤฑn %26,1’i, yรผksekรถฤŸretim mezunlarฤฑnฤฑn %2,5’i  yoksul

EลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert medyan gelirinin %50’si  dikkate alฤฑnarak hesaplanan yoksulluk oranฤฑna gรถre  okur-yazar olmayan  fertlerin %26,1’i, bir okul bitirmeyenlerin %22,4’รผ yoksul iken, bu  oran lise altฤฑ eฤŸitimlilerde %13,4, lise ve dengi okul mezunlarฤฑnda  ise %6,9 oldu. YรผksekรถฤŸretim mezunlarฤฑ ise %2,5 ile en dรผลŸรผk yoksulluk  oranฤฑnฤฑn gรถzlendiฤŸi grup oldu.

Maddi yoksunluk oranฤฑ %26,3 oldu

Finansal sฤฑkฤฑntฤฑda olma durumunu ifade eden maddi yoksunluk   รงamaลŸฤฑr makinasi, renkli televizyon, telefon ve otomobil sahipliฤŸi ile  ekonomik olarak beklenmedik harcamalarฤฑ yapabilme, evden uzakta bir  haftalฤฑk tatil masrafฤฑnฤฑ karลŸฤฑlayabilme, kira, konut kredisi ve faizli  borรงlarฤฑ รถdeyebilme, iki gรผnde bir et, tavuk, balฤฑk iรงeren yemek  yiyebilme ve evin ฤฑsฤฑnma ihtiyacฤฑnฤฑ karลŸฤฑlayabilme durumu ile ilgili  hanehalklarฤฑnฤฑn algฤฑlarฤฑnฤฑ yansฤฑtmaktadฤฑr.

Yukarฤฑda belirtilen dokuz maddenin en az dรถrdรผnรผ  karลŸฤฑlayamayanlarฤฑn oranฤฑ olarak tanฤฑmlanan ciddi maddi yoksunluk  oranฤฑ 2018 yฤฑlฤฑnda %26,5 iken 2019 yฤฑlฤฑ anket sonuรงlarฤฑnda 0,2 puan  azalarak %26,3 olarak gerรงekleลŸti.

Sรผrekli yoksulluk oranฤฑ %12,7 oldu

Dรถrt yฤฑllฤฑk panel veri kullanฤฑlarak hesaplanan sรผrekli yoksulluk  oranฤฑ, eลŸdeฤŸer hanehalkฤฑ kullanฤฑlabilir fert medyan gelirinin %60’ฤฑna  gรถre son yฤฑlda ve aynฤฑ zamanda รถnceki รผรง yฤฑldan en az ikisinde de  yoksul olan fertleri kapsamaktadฤฑr. Buna gรถre, 2019 yฤฑlฤฑ anket  sonuรงlarฤฑnda sรผrekli yoksulluk oranฤฑ bir รถnceki yฤฑla gรถre deฤŸiลŸmeyerek
%12,7 oldu.

Kendilerine ait bir konutta yaลŸayanlarฤฑn oranฤฑ %58,8 oldu

Oturulan konuta sahip olanlar geรงen yฤฑla gรถre 0,2 puan azalarak 2019 yฤฑlฤฑnda %58,8 hesaplanฤฑrken, kirada oturanlarฤฑn oranฤฑ %25,6,  lojmanda oturanlarฤฑn oranฤฑ %1,3, kendi konutunda oturmayฤฑp kira  รถdemeyenler oranฤฑ ise %14,3 olarak gerรงekleลŸti.

Konutun izolasyonundan dolayฤฑ ฤฑsฤฑnamama en รงok karลŸฤฑlaลŸฤฑlan konut  ve รงevre problemi oldu

Kurumsal olmayan nรผfusun %39,3’รผ konutunda izolasyondan dolayฤฑ  ฤฑsฤฑnma sorunu, %36,9’u sฤฑzdฤฑran รงatฤฑ, nemli duvarlar, รงรผrรผmรผลŸ pencere  รงerรงeveleri vb. problemleri yaลŸarken %26,1’i trafik veya endรผstrinin  neden olduฤŸu hava kirliliฤŸi, รงevre kirliliฤŸi veya diฤŸer รงevresel  sorunlarla karลŸฤฑlaลŸtฤฑ.

Taksit รถdemeleri veya borรงlarฤฑ olanlarฤฑn oranฤฑ %71,1 oldu

Geรงen yฤฑla gรถre nรผfusun konut alฤฑmฤฑ ve konut masraflarฤฑ dฤฑลŸฤฑnda  borรง veya taksit รถdemeleri 0,7 puan artarak %71,1 oldu.  Nรผfusun %9,6’sฤฑna bu รถdemeler yรผk getirmezken %19,0’ฤฑna รงok yรผk getirdi.

Hanelerin %58,7’si evden uzakta bir haftalฤฑk tatil masraflarฤฑnฤฑ, %33,6’sฤฑ iki gรผnde bir et, tavuk ya da balฤฑk iรงeren yemek masrafฤฑnฤฑ, %29,7’si beklenmedik harcamalarฤฑ, %19,2’si evin ฤฑsฤฑnma ihtiyacฤฑnฤฑ, %56,6’sฤฑ eskimiลŸ mobilyalarฤฑn yenilenmesini ekonomik olarak  karลŸฤฑlayamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ beyan etti.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.942447.04340.2%
EURO 53.617453.7187-0.12%
JAPON YENฤฐ 3.4343.448-0.46%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.051358.26810.06%
STERLฤฐN 62.892363.0486-0.04%
ร‡ฤฐN YUANI 6.92076.94430.46%
RUS RUBLESฤฐ 0.60790.6102-1.04%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4120.54-0.07%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6225.550.12%
GRAM ALTIN SERBEST P.6185.71-0.72%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)90.480.03%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131400.00-0.68%
HAS ALTIN GRAM (TL)6194.420.12%
SPOT ALTIN KG (TL)131816.00-0.08%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41606.00-0.5%
GรœMรœลž/ONS ($)59.89-0.18%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64139.46 0.1076%
Ethereum 1797.20 1.2175%
Tether USDt 1.00 0.0101%
BNB 575.24 -0.0375%
Solana 77.73 -1.5757%
USDC 1.00 -0.003%
XRP 1.11 -0.2011%
Dogecoin 0.07 0.4895%
Toncoin 1.64 1.2704%
Cardano 0.17 -0.8286%
Shiba Inu 0.00 1.3415%
Avalanche 6.72 -0.8608%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam