Endekste TOBO formasyonu

Endekste TOBO formasyonu

İsrail, İran'a 5 gün sonra yanıt verdi. Altın ve petrol fiyatları yükseldi. BIST 100 Endeksi haftanın son işlem gününde savaş gündemi ne kadar etkili olacak? Teknik analizcilerin endeks beklentisi ne?

A+A-

BIST 100 endeksi, Ortadoğuda'ki jeopolitik gerginlikten etkilenmeye devam ediyor. İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıdan sadece 5 gün sonra bu kez İsrail İran’ı hedef aldı. Bu haberle birlikte altının ons fiyatı ve petrol fiyatları yükseldi.

Borsa İstanbul'un  bu habere tepkisini nasıl verecek?

Ünlü Menkul Değerler analistleri bölgedeki yüksek tansiyon nedeniyle risk iştahının belirgin şekilde daraldığına dikkat çekerek ''Yatırımcıların hafta sonu riskini almak istemeyebileceklerini de düşünürsek piyasaları baskının ön planda olduğu ve özellikle de bölgeden gelecek haber akışına hassasiyetin yüksek seyredeceği bir gün bekliyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Yapı Kredi Yatırım analistleri ise BİST 100'de düzeltme eğilimin görece düşük hacim eşliğinde devam ettiğini belirterek '' Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, ilk önemli destek eşiği olarak 9,500 puanı takip ediyoruz. Dün seans içinde bu seviye altına bir sarkma yaşansa da bu hareketin kalıcı olmadığı piyasada, günün son bölümlerinde etkili olan alışlarla kapanışın bu kritik eşiğin üzerinde kaldığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, son dönemdeki jeopolitik tansiyon artışı ve hem hafta sonu, hem de 23 Nisan tatili nedeniyle önümüzdeki haftanın ilk bölümlerine yönelik risk taşımak istemeyen yatırımcıların pozisyon ayarlamalarıyla piyasadaki sıkışık ve düşük hacimli aşağı baskının bir süre daha etkili olabileceğini düşünüyoruz. 9.500 desteğinin altındaki kalıcı hareketlerde ise, 9,400-9,330 aralığına doğru bir savrulma olasılığını ihtimal dahilinde değerlendiriyoruz. Ancak, özellikle önümüzdeki haftanın ikinci yarısından itibaren piyasadaki yukarı yöndeki toparlanma çabaların yeniden ivme kazanabileceğine inanıyoruz.'' yorumunda bulundu.

İnfo Yatırım BİST 100 Teknik analizi

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü yatay tamamladı. Gün içinde %1,3 volatilitede hareket eden endekste 85 milyar TL'lik sınırlı hacim gerçekleşti.

9.400 seviyesinin üstünde kalınması durumunda 9.800 hedef haline gelebilir. Geri çekilmelerde bollinger orta bandının geçtiği 9.200 ve 60 g HO'nun geçtiği 8.900 seviyesi ana destek olarak takip edilecek.

BİST100 endeksinde TL bazında 9.535 seviyesi pivot olarak takip edilecekken, 9.600 - 9.670 - 9.720 seviyeleri direnç, 9.465 - 9.410 - 9.340 seviyeleri destek olarak izlenecek.

Dolar bazında 295,4 - 297,5 - 299,3 seviyeleri direnç, 291,6 - 289,8 - 287,7 seviyeleri destek olacak.

QNB Finansinvest: Endekste TOBO formasyonu

 Endeksin belirgin ve güçlü yukarı yönlü hareketi sonrasında kâr realizasyonları ile geri çekilmesi bu aşamada olağan ve normal olarak görünüyor. Endeksin ara ara düzeltme ile karşılaşması önümüzdeki dönemde yükselişin daha sağlıklı devam etmesi açısından öne çıkıyor. Endeks seans içi grafikte gün içerisinde ters omuz baş (TOBO) formasyon şeklinde dip oluşumu gösterdi. Bu formasyonun baş kısmı 9500 desteğine işaret ediyor. Dolayısıyla da endeksin hem seans içi hem de günlük grafiği için bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşumu için önemli. Boyun çizgisinin aşılması ile 9600 seviyesine yönelim ise; seans içi grafikte görünümün güçlenmesi ve yukarı tepkinin 9650 ve 9700 dirençlerine doğru devamı için öne çıkıyor. Endekste bu aşamada 9500 seviyesi stop loss olarak takip edilebilir. Ancak 9500’ün aşağı kırılması ile endekste 9450 desteğine doğru geri çekilme riskinin bulunduğunu belirtelim.

İlgili Haberler