Endekste yukarı hareket Mart sonuna kadar devam edecek!

Endekste yukarı hareket Mart sonuna kadar devam edecek!

Ünlü borsa analisti Tuncay Turşucu, Borsa İstanbul'da risk iştahının yüksek olduğuna dikkat çekerek, küçük soluklanmalarla BIST 100 Endeksi'nde yukarı doğru hareketinin Mart sonuna kadar sürmesini bekliyor.

A+A-

Deneyimi borsa uzmanı Tuncay Turşucu, haftalık bülteninde piyasalara dair beklentilerini paylaştı. Borsa İstanbul için daha çok pozitif değerlendirmede bulunan Turşucu,  endekste geri çekilmeler olsa bile bunların sınırlı kalacağını ve endeksin yukarı yönüne Mart sonuna kadar devam edebileceğini düşünüyor. 

Tuncay Turşucu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle;

Borsa endeksi geçen haftayı %2.26 yükseliş ile tamamlarken haftayı 9250 seviyesinden kapadı. Harekete bakıldığında Bankacılık endeksinin %4.26 yükselişle önceki haftalara kıyasla yükselişe daha fazla katkı verdiği söylenebilir. Buna karşın bankacılık dışı XU030 hisselerinde endeksin gerisinde bir getiri olduğunu izledik. XYUZO endeksi %2.09 yükseliş gösterdi.

BIST100 dışı hisselerde ise iştahın daha yüksek olduğu söylenebilir. XTUMY endeksi %4.01 gibi etkileyici bir yükseliş gösterdi. Piyasalardaki iştahın devam ettiğini söyleyebiliriz.

Enflasyon raporunda faiz artırımı olmayacağı mesajının net bir şekilde verilmesi ile önceki hafta başlayan iştah, geçen haftada devam etti.

320 seviyelerinden olan CDS’in 291 seviyesine gerilemesi Türkiye’ye olan risk iştahının devam ettiğini gösteriyor. Bankalardaki hareketin altında yatan en önemli neden CDS’deki gerileme oldu diyebiliriz.

Küresel risk iştahı

Global piyasalardaki pozitif seyirlerde Borsa İstanbul için iştahı destekleyen bir diğer unsur oldu. Geçen hafta gelen beklentinin üzerinde TÜFE verisi sonrası bile, ABD piyasalarında önemli bir bozulma görünmüyor. Gelen bilançolar destekleyici. Aynı seyri Euro Stoxx 50 endeksinde de görmekteyiz. Küresel risk iştahı yüksek ve bir süre daha devam edecek görünüyor. Borsa da kar satışı gelse bile yükseliş devam edecek görünüyor.

9500 hedefine yaklaşıldı

Borsa BIST100 endeksi teknik olarak 9500 seviyesindeki hedefine yaklaşıyor. Bu seviyelerde kar satışı görebiliriz. Soluklanma olması normal karşılanmalı. Geri çekilme olması durumunda 9000-9200 bölgesine doğru bir satış beklenebilir. Elbette kesin bir yorum yapmak zor çünkü iştah yüksek. Ancak geri çekilmeler olsa bile bunların sınırlı kalacağını ve endeksin yukarı yönüne Mart sonuna kadar devam edebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle pozisyonlara sahip çıkılmalı, geri çekilmelerde sakin kalmalı.

Yurtdışı bozulursa içerde de hissederiz

CDS oranındaki düşüşün 2024 yılında devam etmesini bekliyorum. Bu durum Türk piyasalarının öne çıkmasını destekleyecektir. Aynı şekilde CDS’in düşüşü banka hisselerini destekleyecektir. Perşembe günü TCMB para politikası toplantısından faiz artırımı artık beklenmiyor. Bu nedenle piyasalar üzerinde içeriden gelebilecek bir baskı beklemiyorum. Yurtdışında bir bozulma olursa muhtemelen içeride hissederiz.

Enflasyon muhasebesine dikkat

Enflasyon muhasebesinden okumamız gerekenler bilançolar gelmeye devam ediyor. Son olarak Aksa Akrilik 12 aylık enflasyon muhasebesine göre sonuçlarını açıkladı. Sektör analistleri dâhil herkes sonuçlara temkinli yaklaşıyor. 2022 yılı sonuçları belli bir katsayı ile 2023 yılının satın alma gücüne getirildiği için, ciro artışları oldukça zayıf görünüyor ve bu durum yanlış algılamalara yol açıyor. Enflasyon muhasebesi aslında bize iki önemli mesaj veriyor. Bunlarda ilki, gelir tablosundan ziyade Şirketlerin gerçek varlıklarının ve Özsermayelerinin ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu durum defter değerlerinde yükselme sağlıyor. Diğer mesaj ise, geçmişe değil, geleceğe odaklanmanın daha doğru olduğunu gösteriyor. Başka deyişle, işe odaklanmak, şirketin faaliyetlerine ve 2024 beklentilerine odaklanmak çok daha doğru olacak. Bu bence daha sağlıklı.

İlgili Haberler