Endonezya ve Filipinler’den faiz artırımı kararı

Endonezya ve Filipinler’den faiz artırımı kararı

Endonezya Merkez Bankası bu çeyrekte Asya’da en kötü performansı gösteren para birimini desteklemek için faiz artırımına gitti. Filipinler Merkez Bankası da faiz artırdı.

A+A-

Endonezya, bu çeyrekte Asya’da en kötü performansını gösteren para birimi rupi’yi desteklemek için politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 5,25’e yükseltti. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini de bu yöndeydi.

Bölgede faiz artış döngüsüne son başlayan ülkelerden biri olan ülke Ağustos’tan bu yana toplam 175 baz puan artışla bölge ülkelerini yakaladı.

Banka bu sene için büyümenin yüzde 4,5-5,3 hedef aralığının üst bandına yakın olacağını öngördü.

Alınan karar, küresel dalgalanmadan etkilenen rupiyi destekleyebilir. Rupi bu çeyrekte yaklaşık yüzde 3 geriledi. Fed’in ve diğer büyük Merkez bankalarının sıkı para politikaları nedeniyle yabancı fonlar ülkenin tahvil piyasalarından 1 Ekim-15 Kasım döneminde yaklaşık 540 milyon dolarlık çıkış yapmıştı.

Ülkede enflasyon Ekim’de hafif gerilese de 7 yılın zirvesine yakın seyrediyor.

Bugün Filipinler Merkez Bankası da para birimini desteklemek ve enflasyonu dizginlemek için gecelik ters repo faizini beklendiği gibi 75 baz puan artışla yüzde 5’e yükseltti. Banka Mayıs ayından beri toplam 300 baz puan faiz artırdı.

İlgili Haberler