Enflasyon rakamları açıklandı, resmi ve sokak farkı iyice açıldı

Enflasyon rakamları açıklandı, resmi ve sokak farkı iyice açıldı

Yıllık enflasyon bağımsız kurum ENAG'a göre yüzde 105, TÜİK'e göre yüzde 44 oldu. Sokağın enflasyonu resmi enflasyonun 2,5 katına yaklaştı

A+A-

Türkiye'de sokağın enflasyonu, resmi kurum Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon ile bağımsız kurum ENAG'ın enflasyonu arasındaki fark dünyayı şaşırtacak seviyeye geldi. Muhalefetin iktidara geldiğimizde yöneticileri yargılanacak dediği TÜİK'in enflasyon verileri ile akademisyenlerin oluşturduğu bağımsız kurum ENAG'ın verileri arasında fark en yüksek seviyeye çıktı.

Nisan ayı verilerine göre TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 43.68 olarak açıklarken ENAG yüzde 105 açıkladı. İki kurumun rakamları arasındaki oran 2,5 katına yaklaştı.

TÜİK verilerine göre Nisan ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,39 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 43,68 olarak kaydedildi.

Çekirdek enflasyon Nisan döneminde yüzde 45,48 oldu. Mart ayında çekirdek enflasyon yüzde 47,36 olarak gerçekleşmişti. Üretici fiyatları tarafında ise yıllık artış yüzde 52,11 olurken, aylık bazda ise yüzde 0,81'lik artış izlendi.

En yüksek aylık artış haberleşme grubunda

Ana harcama grupları bazında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 5,93 ile haberleşmede yaşandı. Haberleşmeyi yüzde 4,24 ile lokanta ve oteller grubu, yüzde 3,95 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Aylık bazda sadece konut grubunda yüzde 1,47 ile negatif enflasyon görüldü.

Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 66,62 ile sağlık grubunda oldu. Sağlık grubunu yüzde 66,41 ile lokanta ve oteller, yüzde 53,92 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

TÜİK'in endeksinde kapsanan 143 temel başlıktan 113 temel başlığın endeksinde artış görüldü. 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 

Önce Nebati bilgilendirildi

Bloomberg HT anketine katılan piyasa katılımcılarının beklentisi aylık enflasyonun yüzde 2,7 olacağı yönündeydi. Yıllık enflasyona ilişkin beklenti ise yüzde 44,3 olarak belirlenmişti.

Verilerin açıklanmasından bir gün önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranının yüzde 45'in altında olabileceğini söylemişti.

Öncü göstergelerden hangi sinyaller çıkmıştı? 

Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak İTO ve Türk-İş endeksleri de Nisan'da aylık enflasyon serisinin sürdüğüne işaret etmişti.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hesapladığı perakende fiyat hareketleri göstergesi olan Ücretliler Geçinme İndeksi Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,46 yükseldi. Perakende fiyat artışı Mart ayında yüzde 73,02 olarak gerçekleşmişti.

Mart'ta yüzde 2,95 olan aylık İstanbul tüketici enflasyonu Nisan'da yüzde 4,57’ye yükseldi.

Türk-İş'in verilerine göre ise Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 5,67 oranında artmış oldu.

Dört aylık değişim oranı yüzde 24,65 oranında olurken, son 12 aylık değişim oranı ise yüzde 90,38 olarak öne çıktı. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 115,74 olarak hesaplandı.

Bağımsız kurum Enag'a göre enflasyon hala 3 hane

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı.  Verilere göre, nisanda aylık enflasyon (E-TÜFE) yüzde 4,86 , yıllık enflasyon ise yüzde 105,19 oldu.

Ocak-nisan dönemi enflasyon oranı ise yüzde 29,27 olarak hesaplandı.

Giyim ve ayakkabı ilk sırada

ENAG, nisanda en büyük fiyat artışlarının giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleştiğini bildirdi. Giyim ve ayakkabıda fiyatlar yüzde 14,02 arttı. Nisan'da ev eşyası grubundaki fiyat artışları yüzde 9,41, haberleşmede ise yüzde 7,47 olarak hesaplandı.

Nisan'da fiyatların azaldığı tek ana harcama grubu yüzde 0,90'lık düşüşle konut oldu. Konutun ardından yüzde 0 ile sağlık grubu geldi.

ENAG sepetindeki maddeler incelendiğinde nisanda en büyük fiyat artışı yüzde 250 ile artış ile kravatta gerçekleşti. Uçak bileti ücretleri ise yüzde 38 arttı.

Gıda ürünlerindeki artışlar

Gıda grubu ürünlerine bakıldığında nisanda kuzu eti fiyatlarının yüzde 11,40, sakatatın ise yüzde 19,11 arttığı görüldü. Meyve fiyatları nisanda yüzde 18,50 artarken sebze fiyatlarındaki artış yüzde 2,51 olarak tespit edildi.

ENAG'a göre nisanda balık fiyatları yüzde 0,92, süt yüzde 0,76, yumurta yüzde 1,55, bulgur ise yüzde 9,09 arttı.

Mart'ta tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 5,08, yıllık bazda ise yüzde 112,51 artmıştı.

İlgili Haberler