IMF'in Arjantin'e ödemeleri açmasını ABD destekleyecek

IMF'in Arjantin'e ödemeleri açmasını ABD destekleyecek

ABD, IMF'nin Arjantin'e açacağı kredi fonlarını hızlandırmasını destekleyeceğini açıkladı

A+A-

ABD yönetimi, Arjantin'in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 44 milyar dolarlık programından hızlı ödemeler alabilmesini destekleyeceğini açıkladı. Arjantin'in, IMF'den Haziran ve Aralık ayları arasında 10,6 milyar dolar alması planlanıyor. Ancak Arjantin, azalan döviz rezervleri, kontrol dışı enflasyon ve rekor düzeyde kuraklık nedeniyle bu finansmanın Haziran ayında alınmayı istiyor. ABD'nin desteği, IMF'nin en büyük hissedarı olması ve fonun kararları oybirliği ile almayı tercih etmesi nedeniyle önemli.

Arjantin hükümeti, ülkenin yaşadığı şiddetli kuraklığın kontrol dışında olduğunu ve ekonomik krizi kontrol altına almak için fonların mümkün olan en kısa süre içinde ihtiyaçları olduğunu IMF'ye sunmayı planlıyor. Ancak, Arjantin için IMF ile bu ödemelerin ön yüklemesini müzakere etmenin kolay olması beklenmiyor. Fonun, ülkenin karşılaması zor olabilecek şartlar talep etmesi muhtemel. Ayrıca Arjantin'in, IMF tarafından belirlenen hedeflere ulaşma konusunda uzun bir başarısızlık geçmişi bulunuyor.

IMF'nin en büyük borçlusu olan ve fonla yaşadığı 70 yıllık süreçte ülkenin kriz eğilimli ekonomisini düzeltemeyen Arjantin'in bu süreçteki 22 farklı program nedeniyle kötü bir karnesi bulunuyor. Arjantin ayrıca bu yıl istikrarsız bir başkanlık seçimiyle karşı karşıya ve muhalefet tarafından hükümeti seçimler öncesinde desteklemek olarak görülebilecek daha gevşek bir mali program kabul etmek zorunda kalabilir.

IMF, 2018 yılında da Arjantin'e ön ödeme yaparak nakit sağlamıştı. Ancak, ön ödeme ile yapılan bu finansman, ekonominin istikrarını sağlamak için yeterli olmamış ve program 2019 başkanlık seçimleri sırasında durdurulmuştu. Arjantin ekonomisi şu anda rekor düzeydeki kuraklığın da etkisiyle durgunluk yaşarken, Nisan ayının başında IMF'den alınan 5,4 milyar dolarlık yeni finansmana rağmen ülkenin uluslararası rezervler düşmeye devam ediyor.

Bu haber toplam 794 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler