TรฤฐK’in bugรผn aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ Mayฤฑs ayฤฑ enflasyon rakamlarฤฑnฤฑ deฤerlendiren JP Morgan, enflasyonun 4 aydฤฑr dรผลรผล gรถstermesinin sรผpriz olduฤunu ve bu dรผลรผลรผn TCMB’nin faiz indirimine gitmesi iรงin kapฤฑyฤฑ aรงฤฑk tuttuฤunu aรงฤฑkladฤฑ.
“Enflasyon 4 ay รผst รผste dรผลerek ลaลฤฑrttฤฑ, fiyat baskฤฑlarฤฑnฤฑn zayฤฑfladฤฑฤฤฑna dair taze kanฤฑt baฤladฤฑ. Aรงฤฑklanan veriler 10 yฤฑlฤฑn en uzun aลaฤฤฑ yรถnlรผ sรผrprizleri ile tutarlฤฑ” deฤerlendirmesini yapan JP Morgan, asฤฑl รถnemli olanฤฑn geรงtiฤimiz 3 ayda dรผลรผk gฤฑda fiyatlarฤฑndan kaynaklanan sรผrpriz TรFE rakamlarฤฑnฤฑn, Mayฤฑs’ta dรผลรผk รงekirdek enflasyondan kaynaklanmasฤฑ olduฤunu vurguladฤฑ.
Deฤerlendirmesinde gฤฑda fiyatlarฤฑnda aลaฤฤฑ yรถnlรผ ayarlamalarฤฑn sonuna gelindiฤini dรผลรผndรผklerini de belirten JP Morgan, รถnรผmรผzdeki dรถnemde gฤฑda fiyatlarฤฑnda gรผรงlรผ bir toparlanma รถngรถrmediklerini ancak fiyatlarda daha fazla dรผลรผลรผn de muhtemel gรถrรผnmediฤini savundu. Ramazanฤฑn baลlayacak olduฤunu da iลaret eden JP Morgan, Eylรผl ayฤฑna kadar enflasyonun yรผzde 7 civarฤฑnda gรถreceli olarak istikrarlฤฑ kalmaya devam etmesini beklediฤiklerini belirtti.
“Mayฤฑs ayฤฑ TรFE verisinin TCMB’nin para politikasฤฑnฤฑ daha da gevลetmmesi iรงin kapฤฑyฤฑ aรงฤฑk tuttu” ifadelerini de kullanan JP Morgan “TCMB’nin faiz koridoru รผst bandฤฑnda indirim yoluyla sadeleลme politikasฤฑnฤฑ devam ettirmesini bekliyoruz. Burada soru TCMB’nin 50 baz puanlฤฑk indirime devam mฤฑ edeceฤi yoksa indirimi 25 baz puana mฤฑ yavaลlatacaฤฤฑ. Bizim temel senaryomuzda faiz indirimi beklentisi 25 baz puandฤฑ. Ancak bugรผnkรผ TรFE verisi sonrasฤฑ 50 baz puan indirim olasฤฑlฤฑฤฤฑ arttฤฑ” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.







