Zimbabve Merkez Bankasฤฑ politika faizini yรผzde 80’den yรผzde 200’e yรผkseltti.
Baลkan John Mangudya enflasyon konusundaki endiลelerini dile getirerek “Enflasyondaki artฤฑล tรผketici talebini ve gรผveni olumsuz etkiledi. Enflasyon kontrol altฤฑna alฤฑnmazsa geรงen 2 yฤฑlda elde edilen ekonomik kazanฤฑmlar kaybedilecek” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.
รlkede yฤฑllฤฑk enflasyon Ukrayna’daki savaล ve tedarik zincirindeki sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑn etkisiyle son 2 ayda รงift hanelere ulaลtฤฑ. Mayฤฑs’ta yรผzde 131.7 olan yฤฑllฤฑk enflasyon Haziran’da yรผzde 191.6 oldu. รlke para birimi de bu sene dolar karลฤฑsฤฑnda yรผzde 69 deฤer kaybetti.
Kรผresel รงapta merkez bankalarฤฑ enflasyonla mรผcadele etmek, sermaye รงฤฑkฤฑลlarฤฑnฤฑ durdurmak ve para birimlerindeki deฤer kaybฤฑnฤฑ frenlemek amacฤฑyla 1980’li yฤฑllardan bu yana en agresif faiz artฤฑลฤฑnฤฑ gerรงekleลtiriyor.







