Erdoğan'ın damadı için özel kararname

Erdoğan'ın damadı için özel kararname

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın aile şirketi için özel karar çıkarıldı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın aile şirketi için özel karar çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Bayraktar'ın da yöneticileri arasında olduğu Bayraktar ailesine ait Baykar Makina'nın Esenyurt ve Arnavutköy'de bulunan tesislerinin bulunduğu bölge, Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi.

Cumhuriyet'in aktardığı habere göre Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "İstanbul İli Esenyurt ve Arnavutköy ilçelerinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İstanbul Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu'nun 4Ç maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

Kararda atıf yapılan Özel Endüstri Bölgeleri Kanunu'nun 4Ç maddesinde, "Üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunan, arazi alanı yüz elli bin metrekareden büyük, kurulduğu dönemde geçerli olan imar plânları uyarınca gerekli izinleri alarak faaliyete geçmiş ve yeni yapılacak yatırım yeri için en az elli bin metrekare tevsi imkânı sağlayan alanlar veya üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunmayan, iki yüz bin metrekareden büyük alanlar gerçek ya da tüzel kişilerin başvurusu, Cumhurbaşkanınca özel endüstri bölgesi olarak ilan edilir" ifadelerine yer verildi.

Daha önce Baykar Savunma'nın insansız hava araçları ve akıllı sistemler üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, 5 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından İstanbul'da öz kaynakları ile hibe yardımı alınmadan toplam sabit yatırım tutarı 600 milyon lira olan insansız hava aracı (İHA) ve sistemleri üretim tesisi yatırımı gerçekleştirileceği öğrenilmişti. Bu tesisle bin 112 kişiye istihdam sağlanacak. Bu yatırımla 393 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek ve ihracata 413 milyon dolarlık katkı verilecek.

Yatırımla aynı zamanda Baykar Savunma'nın ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi de artacak. Yıllık olarak Bayraktar TB2 üretimi 46 adetten 92'ye, Haberleşme Sistemi 23'ten 60'a, Aviyonik Sistemi 45'ten 100'e, Taktik İHA için Yer Kontrol Sistemi 23'ten 60'a çıkacak. Ayrıca AKINCI için yıllık 24, Muharip İnsansız Hava Aracı ve Alt Bileşenleri için ise yıllık 36 adetlik üretim kapasitesine ulaşılacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kontrolünde yürütülecek yatırım için devletin destek sağlayacağı konular:

Gümrük vergisi muafiyeti

KDV istisnası

KDV iadesi

Vergi indirimi

Sigorta primi işveren hissesi desteği

Gelir vergisi stopajı desteği

Yatırım yeri tahsisi

İzin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için yasal ve idari düzenleme.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.