Erdoğan'ın kazanması sonrası borsa yükseldi TL'deki erime hızı arttı

Erdoğan'ın kazanması sonrası borsa yükseldi TL'deki erime hızı arttı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer kazanarak giderek otoriterleşen yönetimini üçüncü on yıla taşımasının ardından hisse senetleri yükselse de Türk lirası Pazartesi günü dolar karşısında yeni rekor düşük seviyelere geriledi

A+A-

Lira dolar karşısında 20,077 seviyesine gerileyerek Cuma günü gördüğü bir önceki rekor düşük seviyeyi aştı.

Yılbaşından bu yana %7'den fazla düşen ve son on yılda değerinin %90'ından fazlasını kaybeden lira, ekonominin patlama ve çöküş döngülerinin ve yaygın enflasyon nöbetlerinin pençesinde.

2021 yılında yaşanan döviz krizinden bu yana, Türk yetkililer döviz piyasalarında giderek daha fazla rol üstlenirken, döviz ve altın rezervleri azalırken günlük hareketler doğal olmayan bir şekilde küçük hale geldi.

Ninety One analisti Roger Mark, "Bize göre Erdoğan'ın önündeki en büyük zorluk Türkiye ekonomisi" dedi ve ekledi: "Erdoğan'ın zaferi, heterodoks ekonomik modelinin giderek sürdürülemez olduğunu kanıtlayan tehlikeli ekonomik dengesizlikler zemininde geldi."

Erdoğan, eleştirmenlerin muhalefetin tersine çevirme sözü verdiği alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarından sorumlu tuttuğu yıllarca süren ekonomik çalkantılara rağmen galip geldi.

Bu arada, hisse senetleri, gösterge BIST-100 endeksinin (.XU100) yaklaşık %5 ve bankacılık endeksinin (.XBANK) %4 yükselmesiyle kazanç sağladı. Türk hisse senetlerini elinde tutan yabancı varlık yöneticilerinin payı son yıllarda azaldı ve piyasa ağırlıklı olarak yerli yatırımcılar tarafından yönlendiriliyor.

Yine de analistler, daha geniş ekonomik sıkıntıların ortasında kazanımları korumanın zor olacağını söyledi.

Yatırım stratejisti Tunç Şatıroğlu, "Seçimlere ilişkin belirsizlik sona erdiğinde kısa süreli bir ralli bekliyordum" dedi ve ayı piyasasının önümüzdeki günlerde yeniden başlamasını beklediğini sözlerine ekledi.

Erdoğan'ın 14 Mayıs'taki seçimin ilk turunda sürpriz bir şekilde güçlü bir performans göstermesi, ekonomi politikasında değişiklik umutlarının azalmasıyla birlikte Türkiye'nin uluslararası tahvillerinde satışları ve kredi temerrüt takasları (CDS) yoluyla borç riskini sigortalama maliyetlerinde artışı tetiklemişti.

Ülkenin dolar tahvilleri geçen hafta en az altı ayın en düşük seviyesine gerilerken, CDS'ler yedi ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Pazartesi günü, Türkiye'nin uluslararası tahvilleri sabit seyrederken, CDS'ler Cuma günkü kapanış seviyesinde seyretti.

Barclays, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının, yaz aylarında turist akını ve Kasım ayına kadar yapılması gereken ödemelerin sınırlı olması nedeniyle önümüzdeki aylarda sınırlı olduğunu belirtti.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok piyasanın tatil nedeniyle kapalı olması nedeniyle Pazartesi günü işlemlerin zayıf olması bekleniyor.

İlgili Haberler