BORSATEK – ABD seรงimlerinde Biden’in kazanma ihtimalinin artmasฤฑyla hฤฑzlanan TL’deki deฤer kaybฤฑ ile euro 10.20’yi dolar ise 8.58’i geรงti. TSฤฐ 18:30’da euro 10.1146, dolar ise 8.5164 seviyesinde bulunuyor. Tรผrk Lirasฤฑ’nฤฑn gรผnlรผk deฤer kaybฤฑ yรผzde 2’ye yaklaลtฤฑ.
Euro’da dolardan daha hฤฑzlฤฑ deฤer artฤฑลฤฑnda Biden faktรถrรผnรผn uluslararasฤฑ piyasalarda dolarฤฑn zayฤฑflamasฤฑ etkili oluyor.
Tรผrk Lirasฤฑ’da 22 Ekim’deki Merkez Bankasฤฑ PPK toplantฤฑsฤฑ sonrasฤฑ deฤer kaybฤฑ yรผzde 10’u geรงmiล durumda. TL’nin yฤฑlbaลฤฑndan bu yana kaybฤฑ yรผzde 45 son 12 aydaki kaybฤฑ ise 50’yi geรงti.
TL’nin deฤer kaybฤฑndaki รถnemli etkenler ลunlar:
- Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn negatif faizde ฤฑsrar eden faiz kararฤฑ ve azalan rezervlerinin Tรผrkiye’nin borรง รถdeme yeteneฤi/maliyeti รผzerinde yarattฤฑฤฤฑ baskฤฑ
- Fransa ile gerginlikle yeni bir boyuta ulaลan Tรผrkiye’nin dฤฑล politikasฤฑnda artan riskler
- ABD’deki seรงimde Biden’ฤฑn seรงilme olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn artmasฤฑ ve bu sonucun Tรผrkiye iรงin diฤer ihtimalden daha kรถtรผ olacaฤฤฑ beklentisi
- Tรผrkiye ekonomisine artฤฑk neredeyse kronikleลen cari aรงฤฑk, bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑ, yรผksek iลsizlik gibi makro verileri
- Yฤฑlฤฑn son 2 ayฤฑnda kamu ve รถzel sektรถrรผn yurtdฤฑลฤฑna borรง geri รถdeme miktarฤฑnฤฑn yรผksekliฤi







