Facebook, Kamboçya Başbakanı'nı affetmedi

Facebook, Kamboçya Başbakanı'nı affetmedi

Kamboçya, Başbakan'ın Facebook hesabının askıya alınması nedeniyle Meta gözetim kurulunu yasakladı.

A+A-

Kamboçya Salı günü, Meta Platforms'un 22 üyeli Gözetim Kurulu'nun, içerik ihlalleri nedeniyle Başbakan Hun Sen'in Facebook hesabının askıya alınmasını tavsiye etmesinden sonra ülkede istenmediğini açıkladı. Kamboçya dışişleri bakanlığı, kurulun tavsiyesinin "doğası gereği siyasi" olduğunu söyledi.

Meta tarafından finanse edilen ancak bağımsız olarak faaliyet gösteren Gözetim Kurulu'nun, Hun Sen'in Facebook hesabı Ocak ayında yayınladığı ve şiddet içeren tehditlere karşı kuralları ihlal eden bir videoyu kaldırmamakla hata yaptığını açıklamasının ardından geçen hafta çevrimdışı oldu.

Bakanlık, medya ile paylaştığı bir açıklamada kurulun tavsiyesi için "Kamboçya vatandaşları için basın özgürlüğünü engellemeyi amaçlıyor" dedi.

Yaklaşık kırk yıldır iktidarda olan ve dünyanın en uzun süre görev yapan liderlerinden biri olan Hun Sen, geçen hafta hesabının askıya alınmasından önce halkıyla artık Telegram üzerinden iletişim kuracağını açıkladı.

Hesabın askıya alınması, hükümetin tüm muhalefeti ortadan kaldırmaya yönelik hamleleri nedeniyle eleştirmenlerin göstermelik olacağını söylediği 23 Temmuz genel seçimleri öncesinde gerçekleşti.

Kapatmaya konu olan rahatsız edici video, Hun Sen'in Kamboçya Halk Partisi'ni (CPP) 2022 yerel seçimlerinde oy satın almakla suçlayanların dava açmaları ya da CPP destekçilerinden dayak yemeleri gerektiğini söylediği bir videoydu.

Gözetim Kurulu üyelerinden biri olan Endonezyalı gazeteci Endy Bayuni, Kamboçya'da bulunan ya da ülkeyi terk etmek zorunda kalan meslektaşları olup olmadığını bilmediğini söyledi.

İlgili Haberler