Facebook ile ilgili skandallar bitmek bilmiyor. Kurucusu Mark Zuckerberg kendi รงocuklarฤฑnฤฑn bilgisayar kullanฤฑp Facebook’a girmesini sฤฑnฤฑrlarken, sosyal medya devinin en kiลisel bilgilerine ulaลmak iรงin รงocuklarฤฑ para karลฤฑlฤฑฤฤฑ kandฤฑrdฤฑฤฤฑ ortaya รงฤฑktฤฑ.
Facebook kullanฤฑcฤฑsฤฑ ergenleri hedef alan bir araลtฤฑrma uygulamasฤฑnฤฑn, 13-17 yaล arasฤฑndaki gรถnรผllรผlere akฤฑllฤฑ telefonlarฤฑnฤฑ derin analize aรงmalarฤฑ iรงin ayda 20 dolar รถdediฤi belirtildi.
TechCrunch haber sitesi, Facebook’un sosyal medya reklamlarฤฑ kullanarak ergenleri uygulamaya dahil olmaya cezbettiฤini, ancak uygulamanฤฑn Apple’ฤฑn mahremiyeti koruma politikalarฤฑnฤฑ ihlal ettiฤini duyurdu.
Uygulamanฤฑn Facebook’a saฤladฤฑฤฤฑ kullanฤฑcฤฑnฤฑn cihazฤฑna neredeyse sฤฑnฤฑrsฤฑz eriลim potansiyeli, ลu alanlarฤฑ kapsฤฑyor:
* Sohbet uygulamalarฤฑnda รถzel mesajlarฤฑn fotoฤraflar ve videolar dahil olmak รผzere iรงeriฤi
* E-postalar
* Aฤ tarama faaliyetleri
* Hangi uygulamalarฤฑn indirildiฤi ve ne zaman kulanฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑn kronolojik seyri
* Telefonun kullanฤฑcฤฑsฤฑnฤฑn fiziksel olarak nerede bulunduฤunun lokasyon tarihรงesi
* Veri kullanฤฑmฤฑ
AMAZON SฤฐPARฤฐลLERฤฐ DAHฤฐL
TechCrunch, ayrฤฑca, kullanฤฑcฤฑlardan, Amazon’a verdikleri sipariลlerin ekran gรถrรผntรผlerini gรถndermelerinin istendiฤini belirtti.
‘BU YAPTIKLARIMIZDAN KฤฐMSEYฤฐ HABERDAR ETMEYECEKSฤฐN’ ลARTI
BBC’nin teknoloji muhabirleri, kaydolunmasฤฑ istenilen sayfalardan birine girdiklerinde, ‘Facebook’un toplayacaฤฤฑ enformasyonu sunduฤu hizmetlerini dรผzeltmek iรงin kullanacaฤฤฑ’ yazฤฑsฤฑyla karลฤฑlaลtฤฑklarฤฑnฤฑ aktardฤฑ.
Aรงฤฑklamada ‘ลifreleme ya da gรผvenli tarayฤฑcฤฑ oturumu kapsamฤฑndaki enformasyonun bile toplanacaฤฤฑ belli bazฤฑ durumlar olacaฤฤฑ’ ifade ediliyor.
Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn bu projeyle ilgili hiรงbir bilgiyi รผรงรผncรผ taraflarla paylaลmayacaklarฤฑnฤฑ kabul etmeleri gerektiฤi uyarฤฑsฤฑ yapฤฑlฤฑyor.
‘HERKESฤฐN RIZASINI ALDIK’
TechCrunch’ฤฑn haberiyle programฤฑn afiลe olmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, Facebook, savunmaya geรงti: Programa katฤฑlan herkesin rฤฑzasฤฑnฤฑn alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ, araลtฤฑrmanฤฑn 13-35 yaล grubundakilere odaklandฤฑฤฤฑnฤฑ, 18 yaลฤฑndan kรผรงรผklerden ebeveynlerin imzalฤฑ rฤฑzasฤฑnฤฑn talep edildiฤini, bรถyle piyasa araลtฤฑrmalarฤฑnฤฑn standart bir uygulama olduฤunu iddia etti.
UYGULAMA APPLE’DA SONA ERDฤฐRฤฐLDฤฐ
Ergenleri reklamlarla baลtan รงฤฑkardฤฑฤฤฑnฤฑ inkar eden Facebook, uygulamayฤฑ ABD’nin dฤฑลฤฑnda da devreye sokup sokmadฤฑฤฤฑna ise aรงฤฑklฤฑk getirmedi.
Ancak bu savlarฤฑn hiรงbir inandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑ olmadฤฑฤฤฑndan, programฤฑ Apple cihazlarฤฑnda sona erdireceฤini duyuran Facebook, Android cihazlarda ise bitirme yoluna gitmedi.
RIZA, ลEHฤฐR EFSANESฤฐNDEN ฤฐBARET
Sosyal medya devinin 13-35 yaล arasฤฑ aรงฤฑklamasฤฑna raฤmen, TechCrunch’a gรถre asฤฑl hedef kitle ergenler. ‘Rฤฑzalarฤฑ alฤฑnanlar’ da 18 yaลฤฑndan kรผรงรผkler.
BBC muhabiri, kendini 14 yaลฤฑnda bir erkek รงocuฤu olarak tanฤฑttฤฑฤฤฑnda, ebeveyn rฤฑzasฤฑ gรถstermesine dair hiรงbir taleple karลฤฑlaลmadan uygulamayฤฑ indirdiฤini, รผstelik sayfada ‘kullanฤฑcฤฑlarฤฑn 18 yaลฤฑn รผzerinde olmasฤฑ gerektiฤinin’ yazdฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Bir baลka kaydolma sayfasฤฑna giren Buzzfeed muhabiri ise e-posta adresi paylaลฤฑmฤฑ ve onay kutusuna tฤฑklama รถncesi ebeveyn rฤฑzasฤฑ talebinde bulunulduฤunu sรถyledi.
C/NET de ลu tecrรผbeyi aktardฤฑ:
“Beta test etme servisleri BetaBound, uTest ve Applause uygulamanฤฑn daฤฤฑtฤฑmฤฑna yardฤฑmcฤฑ olurken sosyal medya araลtฤฑrmasฤฑna kaydolma sayfalarฤฑnda Facebook’ฤฑn katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn verilerine eriลmesine izin vereceklerinden hiรง sรถz etmedi. Sadece 18 yaลฤฑndan kรผรงรผkler Applause tarafฤฑndan yรถnetilen bir sayfa รผzerinden araลtฤฑrmaya katฤฑlmaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnda, Facebook’un araลtฤฑrmaya mรผdahil olduฤunu sรถyeleyen bir forma ebeveynlerinin imzalarฤฑnฤฑ getirmeleri istenildi.”







