Facebook ve Instagram'dan haber erişimini kısıtlama kararı

Facebook ve Instagram'dan haber erişimini kısıtlama kararı

Meta, parlamentonun tartışmalı bir çevrimiçi haber yasa tasarısını kabul etmesinin ardından platformlarındaki haberleri Kanadalı tüketicilere kısıtlamaya başlayacağını söyledi.

A+A-

Kanada'da kabul edilen tasarı, büyük platformları, sitelerinde yayınlanan içerik için haber yayıncılarına tazminat ödemeye zorluyor. Meta ve Google halihazırda bazı Kanadalıların haberlere erişimini sınırlandırmayı test ediyor.

2021 yılında Avustralyalı kullanıcıların benzer bir yasaya tepki olarak Facebook'ta haber paylaşmaları veya görüntülemeleri engellenmişti.

Perşembe günü senatodan geçen Kanada Çevrimiçi Haber Yasası, Meta ve Google gibi platformların ticari anlaşmalar yapmasını ve haber kuruluşlarına içerikleri için ödeme yapmasını gerektiren kuralları ortaya koyuyor.

Meta yasayı "platformlarımızın nasıl çalıştığına dair gerçekleri göz ardı eden temelden kusurlu bir mevzuat" olarak nitelendirdi.

Perşembe günü, yasa yürürlüğe girmeden önce Kanada'daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram'da haberlere erişimin sona erdirileceğini söyledi.

Reuters'e konuşan bir Meta sözcüsü, "Bizi yayınlamadığımız ve insanların büyük çoğunluğunun platformlarımızı kullanma nedeni olmayan bağlantılar veya içerikler için ödeme yapmaya zorlayan bir yasal çerçeve ne sürdürülebilir ne de uygulanabilir" dedi.

Şirket, haberlerde yapılan değişikliklerin Kanadalı kullanıcılar için diğer hizmetler üzerinde bir etkisi olmayacağını söyledi.

Google tasarıyı mevcut haliyle "uygulanamaz" olarak nitelendirdi ve "ileriye dönük bir yol" bulmak için hükümetle birlikte çalışmak istediğini söyledi.

Federal hükümet, online haber yasa tasarısının "Kanada dijital haber pazarında adaleti geliştirmek" ve zor durumdaki haber kuruluşlarının platformlarda paylaşılan haber ve bağlantılar için "adil bir tazminat almalarını" sağlamak için gerekli olduğunu söylüyor.

Parlamentonun bağımsız bütçe gözlemcisi tarafından tasarı üzerine yapılan bir analiz, haber işletmelerinin dijital platformlardan yılda yaklaşık 329 milyon C$ (250 milyon $; 196 milyon £) alabileceğini tahmin ediyor.

Bu ayın başlarında Kanada Miras Bakanı Pablo Rodriguez Reuters'e yaptığı açıklamada teknoloji platformları tarafından yürütülen testlerin "kabul edilemez" ve bir "tehdit" olduğunu söyledi.

Avustralya'da Facebook, hükümetle yapılan görüşmelerin ardından haber içeriklerini kullanıcılarına geri verdi.

Perşembe günü Rodriguez'in ofisi, bu hafta hem Google hem de Facebook ile görüştüğünü ve daha fazla görüşme planladığını, ancak hükümetin tasarının uygulanmasına devam edeceğini söyledi.

İlgili Haberler