Kanada Merkez Bankası faizleri 22 yılın zirvesine yükseltti

Kanada Merkez Bankası faizleri 22 yılın zirvesine yükseltti

Kanada Merkez Bankası faizleri 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı, daha fazla artış bekleniyor.

A+A-

Kanada Merkez Bankası Çarşamba günü gecelik faiz oranını 22 yılın en yüksek seviyesi olan %4,75'e yükseltti ve piyasalar ve analistler aşırı ısınan ekonomiyi ve inatla yüksek seyreden enflasyonu düşürmek için önümüzdeki ay bir artış daha yapılacağını tahmin ediyor.

Merkez Bankası, Mart 2022'den bu yana borçlanma maliyetlerini sekiz kez artırarak son 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,50'ye çıkardıktan sonra, önceki artışların etkisini değerlendirmek üzere Ocak ayından bu yana beklemedeydi. 

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, şaşırtıcı derecede güçlü tüketici harcamaları, hizmet talebindeki toparlanma, konut faaliyetlerindeki artış ve sıkı işgücü piyasasının talep fazlasının beklenenden daha kalıcı olduğunu gösterdiği belirtildi.

Nisan ayında enflasyonun yükseldiğini ve üç aylık çekirdek enflasyon ölçümlerinin yüksek kaldığını kaydeden Kanada Merkez Bankası (BoC), "TÜFE enflasyonunun %2'lik hedefin önemli ölçüde üzerine çıkabileceğine dair endişelerin arttığını" belirtti.

Bu çerçevede, Yönetim Kurulu "para politikasının arz ve talebi yeniden dengeye getirmek ve enflasyonu %2'lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde geri döndürmek için yeterince kısıtlayıcı olmadığına" karar verdi.

Kanada doları, 1,3322 ile son dört haftanın en güçlü seviyesine ulaştıktan sonra %0,4 artışla 1,3350 dolar ya da 74,91 ABD sentinden işlem gördü. Para piyasaları Temmuz ayında yeni bir faiz artırımı ihtimalini %60 olarak görüyor ve Eylül ayına kadar daha fazla sıkılaştırmayı tamamen fiyatlamış durumda.

Scotiabank'ta sermaye piyasaları ekonomisinden sorumlu başkan yardımcısı Derek Holt, "Temmuz ayında 25 baz puan daha gelmesini bekliyoruz," dedi. "Bir paket cips gibi, bir tane açıyorsunuz ve bir tane alamıyorsunuz." dedi.

Faiz oranı en son Nisan ve Mayıs 2001'de %4,75'e ulaşmıştı.

İlgili Haberler