Ulusal Adil Konut Hakkฤฑ ฤฐttifakฤฑ (NFHA) รงatฤฑsฤฑ altฤฑnda bir araya gelen kuruluลlar, aรงtฤฑklarฤฑ federal davada Facebook’un hedeflenmiล reklam uygulamasฤฑnฤฑn ev sahiplerine kiralฤฑk ve satฤฑlฤฑk ilanlarฤฑnฤฑ yalnฤฑzca belirli demografik gruplara gรถsterme olanaฤฤฑ saฤlayarak vatandaลlarฤฑn konuta eลit ve adil eriลimine engel olduฤunu savundu.
Dava dilekรงesinde Facebook’un reklam sisteminin, ev sahiplerine konut ilanlarฤฑnฤฑ kiลinin cinsiyetine, aile durumuna ve diฤer demografik niteliklere gรถre gizlemesine olanak saฤladฤฑฤฤฑ iรงin ayrฤฑmcฤฑ bir hizmet olduฤu vurgulandฤฑ.
NFHA Baลkanฤฑ Lisa Rice davayla ilgili yaptฤฑฤฤฑ yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, “Son gรผnlerde Facebook’un kullanฤฑcฤฑlarฤฑn kiลisel verilerini kรถtรผye kullandฤฑฤฤฑna dair kamuoyunda ortaya รงฤฑkan kaygฤฑlar รผzerine yaptฤฑฤฤฑmฤฑz araลtฤฑrmalar sosyal paylaลฤฑm sitesinin reklam verenleri geniล kullanฤฑcฤฑ veri tabanฤฑnฤฑ ayrฤฑmcฤฑ yรถnde kullanmasฤฑna izin verdiฤi ve hatta teลvik ettiฤini gรถstermektedir.” ifadesini kullandฤฑ.
Aรงฤฑklamada ลu ifadeler yer aldฤฑ:
“Facebook kullanฤฑcฤฑ verilerinin ayrฤฑmcฤฑ amaรงlar iรงin kullanฤฑlmasฤฑna ve istismar edilmesine engel olmalฤฑdฤฑr. Kadฤฑnlar, รงocuklu aileler, engelliler ve diฤer dezavantajlฤฑ gruplar halihazฤฑrda konuta eriลmekte zorluklarla karลฤฑlaลmaktadฤฑr. Facebook bu mรผลterilerin kiralฤฑk ve satฤฑlฤฑk konut ilanlarฤฑnฤฑ gรถrmesini engelleyen reklam platformunu derhal deฤiลtirmelidir. Facebook, konut fฤฑrsatlarฤฑna kapฤฑ kapamaya deฤil kapฤฑ aรงmaya olanak saฤlamalฤฑdฤฑr.”
ลirket yetkilileri davayla ilgili herhangi bir yorum yapmadฤฑ.
Facebook ay baลฤฑnda, merkezi Londra’da bulunan Cambridge Analytica siyasi danฤฑลmanlฤฑk ลirketinin 50 milyona yakฤฑn kullanฤฑcฤฑya ait kiลisel verileri izinsiz olarak kullandฤฑฤฤฑnฤฑn ortaya รงฤฑkmasฤฑyla eleลtiri oklarฤฑnฤฑn hedefi olmuลtu. Sรถz konusu firmanฤฑn verileri 2016’da Donald Trump’ฤฑn sandฤฑktan galip รงฤฑktฤฑฤฤฑ ABD baลkanlฤฑk seรงimlerinde ve ฤฐngiltere’nin AB’den ayrฤฑlmasฤฑnฤฑn oylandฤฑฤฤฑ Brexit referandumunun sonuรงlarฤฑnฤฑ etkilemek รผzere kullandฤฑฤฤฑ ortaya รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. Facebook’un kurucusu ve รผst dรผzey yรถneticisi Mark Zuckerberg olayla ilgili kamuoyu รถnรผnde รถzรผr dilemiลti. Tartฤฑลmalar nedeniyle ลirket hisseleri yรผzde 18 deฤer kaybetmiลti.







