ABDโde baลkanlฤฑk seรงimini Donald Trumpโฤฑn kazanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yapฤฑlan bazฤฑ haberlerde, Facebookโta paylaลฤฑlan yalan haberlerin seรงim sonucunu etkilediฤi iddia edildi.
Geรงtiฤimiz dรถnemde โtrendlerโ sekmesinde yayฤฑnlanan haberlere editรถrlerin mรผdahale ettiฤi iddialarฤฑ รผzerine tรผm haber editรถrlerini iลten รงฤฑkarฤฑp yerine bir algoritma yerleลtiren Facebook, artฤฑk haberleri maniple etmek isteyen kiลilere karลฤฑ daha savunmasฤฑz hale gelmiลti.
dunyahalleri.com’un haberine gรถre algoritmanฤฑn kurallarฤฑnฤฑ รถฤrenen kรถtรผ niyetli kiลiler, kendi oluลturduklarฤฑ aฤlarda paylaลtฤฑklarฤฑ sansasyonel yalan haberlerle daha fazla kiลiye ulaลmayฤฑ baลardฤฑ. Makedonyaโda, ABD seรงimleri ile ilgili yalan haberler hazฤฑrlayฤฑp bu haberleri dolaลฤฑma sokarak reklam geliri elde eden bir grup olduฤu tespit edildi.
โPAPA TRUMPโA DESTEK VERDฤฐโ ฤฐDDฤฐASI
Bu haberlerden bazฤฑlarฤฑnda Hillary Clintonโฤฑn e-postalarฤฑnฤฑ araลtฤฑran bir FBI yetkilisinin รถlรผ bulunduฤu ve Papaโnฤฑn Donald Trumpโa destek verdiฤi gibi iddialar yer aldฤฑ. Tamamen asฤฑlsฤฑz olan bu iddialar, Facebookโta her gรผn paylaลฤฑlarak milyonlarca kiลiye ulaลtฤฑ. Bazฤฑ kesimlere gรถre bu tarz haberler insanlarฤฑn seรงimler hakkฤฑndaki gรถrรผลlerini etkiledi ve son anketlerde geride olduฤu gรถrรผlen Trumpโฤฑn baลkan seรงilmesine yol aรงtฤฑ.
Mark Zuckerberg ise konu ile ilgili olarak, โBazฤฑ insanlar iรงin seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑn bรผyรผk bir ลok olduฤunun farkฤฑndayฤฑz ancak sonuรงlarฤฑn sadece Facebookโta yayฤฑnlanan birkaรง sahte haberle etkilendiฤini iddia etmek bir empati eksikliฤidir.โ ลeklinde konuลtu. ฤฐnsanlarฤฑn ana sayfalarฤฑna dรผลen sahte haber oranฤฑnฤฑn รงok dรผลรผk olduฤuna dikkat รงeken Zuckerberg, seรงmenlerin oy verirken Facebookโta gรถrdรผkleri ลeyleri deฤil, kendi yaลam tecrรผbelerini baz aldฤฑklarฤฑnฤฑ belirtiyor.
FACEBOOK YANLIล YรNLENDฤฐRฤฐYOR
Ancak Zuckerbergโe katฤฑlmayan pek รงok kiลi var. Genel olarak Facebookโun insanlarฤฑn sadece kendi gรถrรผลlerine uygun iรงerik gรถrmesini saฤladฤฑฤฤฑ ve bunun kiลilerin daha radikal gรถrรผลlere sahip olmasฤฑna sebep olduฤu dรผลรผnรผyor. Ana sayfadaki รงeลitlilik eksikliฤi insanlarฤฑ belirli bir gรถrรผลe baฤlanmaya itebiliyor. Zuckerberg bu duruma yanฤฑt olarak ana sayfayฤฑ รงeลitlendirmeye รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ, herkese farklฤฑ gรถrรผลlerden iรงerikler sunduklarฤฑnฤฑ ancak bazฤฑ kullanฤฑcฤฑlarฤฑn bu tarz iรงerikleri engellediklerini belirtti.
Facebook baลkan yardฤฑmcฤฑsฤฑ Adam Mosseri sahte haberler konusunda harekete geรงmeleri gerektiฤini kabul ederken, sosyal medya sitesinin bunun iรงin ne gibi bir uygulamada bulunacaฤฤฑ konusunda bilgi vermedi. Mosseri yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada โลu anda sitede bu tarz iรงerikleri tespit edecek bir sistem bulunmuyor ancak kullanฤฑcฤฑlarฤฑmฤฑzdan gelen raporlar doฤrultusunda ลรผpheli iรงerikleri inceliyor ve sahte olanlarฤฑ yayฤฑndan kaldฤฑrฤฑyoruzโ diye konuลtu.







