Fahiş servis fiyatları öğrencilerin ulaşım tercihini değiştirdi

Fahiş servis fiyatları öğrencilerin ulaşım tercihini değiştirdi

Okul servisi ücretlerindeki artış, öğrencilerin ulaşım tercihlerini değiştiriyor

A+A-

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarına gelen zamlara paralel olarak okul servis ücretlerinde de büyük artışlar yaşanması öğrencilerin okula ulaşım tercihlerini değiştirdi.

arabam.com'un 1174 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, ailelerin yüzde 52'si servis ücretlerinin pahalı olması nedeniyle servis aracı tercih etmek istemiyor. Bu nedenle, servis kullananların oranı yüzde 22'de kaldı. Katılımcıların yüzde 47'si ise çocuğunu okula özel aracıyla götürmeyi tercih ediyor.

Okula giden çocukların yüzde 31'i yürüyerek, yüzde 28'i özel araçla, yüzde 22'si servisle, yüzde 17'si ise toplu taşıma ile okula gidiyor.

"Servis ya da toplu taşıma/ yürüme yerine özel aracınızla götürmeyi tercih eder miydiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 47'si "Evet", yüzde 37'si "Hayır", yüzde 17'si ise "Belki" yanıtını verdi.

"Neden servis aracı tercih etmek istemezsiniz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 52'si "Servis ücretleri pahalı olduğu için", yüzde 38'i "Kendi arabamızla daha konforlu ve güvenli hissedeceğim için", yüzde 6'sı ise "Servis araçları tüm kuralları yerine getiremeyebileceği için" yanıtını verdi.

arabam.com CEO'su Arda Ayvaz, araştırma sonuçlarına göre ailelerin çocuklarının okula ulaşım tercihlerinde ücretlerin etkili olduğunu söyledi. Ayvaz, "Ağustos ayında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında okul servis ücretlerinde 0-1 kilometre arası mesafe ücretinin 792 liradan 1200 liraya çıkarıldığını görüyoruz. Her yıl bu oranların dışına çıkan uygulamalara da rastlandığı düşünülürse, aile ekonomisi tabii ki tercihte belirleyici olmuş görünüyor. Buna karşın, araştırmadaki dikkat çekici diğer bir sonuç da 'Servis ya da toplu taşıma/ yürüme yerine özel aracınızla götürmeyi tercih eder miydiniz?' sorusuna 'Evet' diyenlerin oranının yüzde 47 olması. Bu da demek oluyor ki; aileler çocuklarının güvenle okula gidebilmesi için gerekirse bütçelerinden fedakârlık yapmaya hazır" dedi.

İlgili Haberler