Aralฤฑk 2015’te ABD’nin San Bernardino kentinde terรถr saldฤฑrฤฑsฤฑ dรผzenleyen Seyid Rฤฑdvan Faruk’a ait iPhone’un ลifresinin kฤฑrฤฑlmasฤฑyla ilgili yardฤฑm talep ettiฤi Apple’dan olumsuz yanฤฑt alan FBI, sรถz konusu iPhone’un ลifresinin Apple’ฤฑn yardฤฑmฤฑ olmadan kฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
ABD Federal Soruลturma Bรผrosu (FBI) ile Amerikalฤฑ teknoloji devi Apple arasฤฑndaki ‘ลifre savaลฤฑ’ sona erdi.
ABD Adalet Bakanlฤฑฤฤฑ, California eyaletindeki federal mahkemeye sunduฤu dilekรงede, “ABD hรผkรผmeti, Faruk’un iPhone’undaki verilere baลarฤฑlฤฑ bir ลekilde ulaลmฤฑลtฤฑr. Bu nedenle Apple’ฤฑn yardฤฑmฤฑna artฤฑk ihtiyaรง duymamaktadฤฑr” ifadesini kullandฤฑ.
Bakanlฤฑk Sรถzcรผsรผ Melanie Newman da yaptฤฑฤฤฑ yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, ลu anda FBI’ฤฑn, sรถz konusu iPhone’daki bilgileri yรผrรผtรผlen soruลturma kapsamฤฑnda deฤerlendirdiฤini bildirdi.
DฤฐJฤฐTAL BฤฐLGฤฐLERE ERฤฐลฤฐM ABD ฤฐรฤฐN รNCELฤฐK
Newman, ulusal gรผvenlik ve kamu asayiลini korumak iรงin emniyet yetkililerinin รถnemli dijital bilgilere eriลebilmesi hususunun, ABD hรผkรผmeti iรงin bir รถncelik olarak kalmaya devam edeceฤinin altฤฑnฤฑ รงizdi.
ABD’nin California eyaletindeki San Bernardino’da engellilere hizmet veren bir merkeze dรผzenlenen saldฤฑrฤฑda 14 kiลi hayatฤฑnฤฑ kaybetmiลti. Saldฤฑrฤฑyฤฑ IลฤฐD’le baฤlantฤฑlฤฑ Seyid Rฤฑdvan Faruk ve eลinin gerรงekleลtirildiฤi belirlenmiลti. Saldฤฑrฤฑya iliลkin soruลturmayฤฑ yรผrรผten FBI, Faruk’un tรผm uฤraลlara raฤmen kฤฑrฤฑlamayan telefonunun ลifresinin mahkeme kararฤฑyla Apple tarafฤฑndan aรงฤฑlmasฤฑnฤฑ istemiล, ancak Apple milyonlarca iPhone kullanฤฑcฤฑsฤฑnฤฑn gizlilik ve gรผvenlik haklarฤฑna iลaret ederek bu talebi geri รงevirmiลti.







