Fed kararı sonrası dolar kırılganlığını koruyor

Fed kararı sonrası dolar kırılganlığını koruyor

Dolar istikrarlı seyrediyor ancak Fed kararının ardından kırılganlığını koruyor.

A+A-

Başlıca küresel para birimleri, Fed'in şahin söylemini azaltmasının ardından yatırımcıların ABD dolarının geçen hafta sonundaki düşüşünü sürdürmeye hazırlanmasıyla Pazartesi günü erken saatlerde istikrarlı seyretti.

Dolar endeksi 105,07 seviyesinde yatay seyrederken, Euro 1,0727 dolar seviyesindeydi. Dolar endeksi geçen hafta %1'den fazla gerileyerek Temmuz ortasından bu yana en sert düşüşünü yaşadı ve altı haftanın en düşük seviyesine indi.

Dünya hisse senetleri de Fed'in faiz artırımını tamamladığı beklentilerinin güç kazanmasıyla son bir yılın en güçlü haftasını geçirdi.

ABD istihdam verilerindeki zayıflık, dünyanın dört bir yanından gelen daha yumuşak imalat rakamları ve daha uzun vadeli Hazine getirilerindeki düşüş gibi diğer göstergeler de dolara zarar verirken, sterlin, Avustralya doları rallilerini tetikledi.

Auckland'daki CMC Markets'te piyasa analisti olan Tina Teng, "Fed ve diğer merkez bankalarının faiz artırım döngüsünü daha erken sonlandırması yönünde bir beklenti olması iyi bir şey."

Doların Kasım ayına kadar zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyordu. Ancak JP Morgan Securities analistleri temkinli konuştu.

JP Morgan Securities analistleri "Dolar ayılarının coşkularını azaltmalarında fayda var. Bunun nedeni, USD gücünün temel direklerinin seyrelmiş, ancak tamamen solmamış olması ve muhtemelen orta vadede USD'yi destekleyen faktörler olarak yeniden ortaya çıkmasıdır." şeklinde konuştu.

J.P.Morgan analistleri, ABD ekonomisinin yavaşladığına dair daha fazla kanıtın yanı sıra, doların satışının devam etmesi için Euro bölgesi, Çin ve diğer bölgelerde "hala zayıf" olduğunu söyledikleri iyileşme işaretlerine ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Çin'den gelen son imalat anketleri ve Avrupa'nın GSYİH ve enflasyon verileri de bunu doğruluyor.

ABD istihdam ve imalat verilerindeki zayıflık ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın 'dengeli' risklerden bahsetmesinin ardından Hazine getirileri geçen hafta düştü. Ayrıca, ABD hükümeti bu çeyrek için refinansman tahminini düşürdü ve uzun vadeli borç ihalelerinde beklenenden daha düşük artışlar açıkladı.

2 yıllık tahvillerin getirileri yaklaşık iki hafta içinde 25 baz puan düşerken, 10 yıllık tahvillerin getirileri yarım puanlık bir düşüşle %4,59 civarında 5 haftanın en düşük seviyelerinde seyrediyor. Eğrinin ön ucu derin bir şekilde ters dönmüş durumda.

Vadeli işlem piyasaları Fed'in faiz artırımını tamamlama ihtimalini %90'a, ilk politika gevşemesinin Haziran ayında gerçekleşme ihtimalini ise %86'ya çıkardı.

Piyasalar ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın Nisan ayına kadar faiz indirimine gitme olasılığının %80 olduğunu düşünürken, İngiltere Merkez Bankası'nın Ağustos ayında faiz indirimine gideceğini öngörüyor.

Japon yeni <JPY=EBS> %0,15 zayıflayarak dolar başına 149,58'den işlem gördü. CMC Markets'tan Teng, doların yön değiştirmesi ve yenin geçen haftaki düşük seviyelerden toparlanmasının Japon yetkililerin muhtemelen para birimine müdahale etmesine gerek olmadığını gösterdiğini söyledi.

Yen geçen hafta dolar başına 151,74 seviyesine ulaşarak, Japonya Merkez Bankası'nın birkaç kez dolar satışına müdahale etmesine neden olan geçen Ekim ayının en düşük seviyelerine yaklaştı.

Sterlin <GBP=D3> en son 1,2368$ seviyesinde sabit işlem gördü. İngiltere'nin dördüncü çeyreğe ilişkin GSYH verileri bu hafta açıklanacak ve sterlin, para biriminde büyük ölçüde açık olan bir piyasada geçen hafta güçlü bir şekilde yükselirken, dört ayda hala yaklaşık %6 düşüş gösterdi.

Dolardaki ve getirilerdeki düşüş altının 1.990$'dan desteklenmesine yardımcı olurken, son beş ayın zirvesi olan 2.009$'a da yaklaştı.

Kripto para birimlerinde, bitcoin 34.965$'da sabit kaldı. Riskli varlık, merkez bankası politika sıkılaştırma döngülerinin beklenen sonu ile desteklendi.

Kripto endüstrisi aynı zamanda piyasayı daha fazla yatırımcıya açacak olan yeni spot bitcoin borsa yatırım fonları (ETF'ler) olasılığına da odaklandı. Henüz hiçbiri onaylanmamış olsa da, birkaç firma böyle bir ürün için başvuruda bulundu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler