Fed kararını coşkuyla karşılayan piyasalara Williams darbesi

Fed kararını coşkuyla karşılayan piyasalara Williams darbesi

Fed'in faizi sabit tutma kararı ve beraberinde Fed Başkanı Jerome Powell'ın güvercin bulunan açıklamaları sonrası piyasalarda risk iştahı artarken, New York Fed Başkanı John Williams'ın son açıklamaları iştahları yeniden kaçırdı.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın gelecek yıl geniş çaplı faiz indirimlerine gideceğini açıkladığı ve bunun da finansal piyasalarda geniş çaplı bir ralliye yol açtığı toplantısından birkaç gün sonra, ABD Merkez Bankası'nın üst düzey politika yapıcılarından New York Fed Başkanı John Williams, Cuma günü yaptığı açıklamalarda bu coşkuyu geri püskürttü.

New York Fed Başkanı John Williams CNBC'ye verdiği bir mülakatta "Şu anda faiz indirimi hakkında konuşmuyoruz" dedi. Williams, "Faizlerin düşürülmesi konusuna gelince, merkez bankası para politikasının enflasyonu %2'lik hedefine geri götürmeye yardımcı olmak için doğru yerde olup olmadığını düşünmeye devam ederken, faiz indirimini düşünmek için çok erken olduğunu düşünüyorum" dedi.

Williams, bu hafta merkez bankasının gösterge gecelik faiz oranını değiştirmeyerek %5,25-%5,50 aralığında bıraktığı politika toplantısının ardından konuşan ilk Fed yetkilisi oldu. Faiz oranlarının sabit kalmasıyla birlikte Fed'in görünümündeki büyük değişim, para politikasının gelecek yıl gevşetileceği tahminlerine bağlandı.

Fed yetkililerinin tahminleri toplu olarak 2024 yılında yüzde bir puanın dörtte üçü oranında indirim yapılacağını ve bunun da politika faizini 2024 yılı sonunda %4,50-%4,75 aralığında bırakacağını fiyatlıyor. Bu tahminler politika yapıcıların görüşlerini özetliyor ve resmi bir Fed görüşü değil, ancak yine de yakından izleniyorlar ve rakamlar hisse senedi fiyatlarını yükseltirken tahvil getirilerinde keskin düşüşlere yardımcı oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü iki günlük toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında görüşlerdeki değişimi kabul ederek tahminlerin nasıl işlediğini açıkladı ve "politika kısıtlamalarının miktarını azaltmaya başlamanın ne zaman uygun olacağı sorusu ortaya çıkmaya başladı ve bu açıkça dünyada bir tartışma konusu olduğu gibi bugünkü toplantımızda bizim için de bir tartışma konusu oldu" dedi.

Bazı piyasa gözlemcileri Williams'ın ortaya çıkışını, piyasaların hem politika toplantısından hem de Powell'ın gazetecilere yaptığı yorumlardan aldığı mesajı yeniden çerçeveleme girişimi olarak gördü.

Evercore ISI analistleri, Williams'ın röportajının Mart ayında bir kesinti yapılacağı yönündeki spekülasyonlara karşı durmak ve Powell'ın Aralık ayındaki oldukça güvercin basın toplantısının ardından piyasalarda Fed'in faizlerde indirime gideceği yönündeki algıyı azaltmak amacını taşıdığını söyledi.

Ancak piyasa fiyatlaması Fed başkanının yorumlarına karşı sınırlı tepki verdi, yatırımcıların verilerin daha erken/daha derin indirimleri desteklediğine dair inancını yansıttı.

Vadeli işlem piyasaları Williams'ın yorumlarının ardından kısa bir süre dalgalandı, ancak merkez bankasının faiz indirimine başlayacağı nokta olarak Mart ayına yerleşmeye devam etti. CME Group'un FedWatch aracı Mart ayında faiz indirimine gidilmesi ihtimalini güçlü tutarken, bu tarihten sonra faiz indirimine gidilip gidilmeyeceği konusunda görüşler ayrışıyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de Cuma günü Reuters ile yaptığı söyleşide, piyasanın duruşuyla kısmen çelişen bir para politikası görünümü sunarak, gelecek yılın üçüncü çeyreğinde faiz indirimi olasılığını öngördü.

2024'te merkez bankasının politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oy hakkına sahip bir üyesi olacak olan Bostic, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ile ölçülen enflasyonun gelecek yılı %2,4 civarında bitireceğini düşündüğünü ve bunun Fed'in %2'lik hedefine doğru 2024'ün ikinci yarısında iki çeyrek puanlık faiz indirimi gerektirecek kadar yeterli bir ilerleme olacağını söyledi.

Gevşeme söz konusu olduğunda, "Bunun yakın bir şey olduğunu hissetmiyorum" diyen Bostic, politika yapıcıların politika faizinin mevcut aralığından uzaklaşmadan önce enflasyonun düşmeye devam edeceğine dair yeterli veri ve güven biriktirmek için hala "birkaç aya" ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bu arada, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Wall Street Journal'a verdiği bir mülakatta, merkez bankasının dikkatini enflasyondan ikili görevinin diğer bir parçası olan istihdama kaydırmasının giderek daha muhtemel hale geldiğini söyledi. Goolsbee ayrıca gazeteye verdiği demeçte Mart ayında bir faiz indirimini göz ardı etmeyeceğini söyledi.

Faizlerin düşürüleceği yönündeki tüm söylentilere karşın Williams, piyasalara Fed'in hala başka bir yol izleyebileceğini hatırlattı.

İlgili Haberler