Kripto para savaşlarında son perde: SEC'ten piyasaları bozacak karar

Kripto para savaşlarında son perde: SEC'ten piyasaları bozacak karar

Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından Coinbase, kripto para sektörü için yeni kuralların gerektiğini bildiren dilekçeyi ABD'li SEC'e iletti, ancak kurumdan bu talebe ret yanıtı çıktı.

A+A-

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Cuma günü Coinbase Global'in ülkenin en büyük kripto borsasının mahkemede itiraz etmeyi planladığını söylediği dijital varlık sektörü için kurumdan yeni kurallar talep eden bir dilekçesini reddetti.

Beş üyeli komisyon, 3-2 oyla, Coinbase'in savunduğu gibi mevcut düzenlemelerin kripto alanı için "uygulanamaz" olduğuna temelde katılmadığı için yeni kurallar önermeyeceğini söyledi. Firma daha sonra bir temyiz mahkemesine SEC'in kararının adli incelemesini talep etmeyi planladığını bildirdi.

Anlaşmazlık, kripto sektörü ile çoğu kripto tokeninin menkul kıymet olduğunu ve kendi yargı yetkisine tabi olduğunu defalarca söyleyen ABD'nin en üst düzey piyasa düzenleyicisi arasındaki daha geniş bir çekişmenin sonuncusuydu. Ajans, Coinbase de dahil olmak üzere birçok kripto şirketine, menkul kıymet olarak kaydedilmesi gerektiğini söylediği kripto jetonlarını listeledikleri ve ticaretini yaptıkları için dava açtı.

SEC Başkanı Gary Gensler, kararı destekleyen ayrı bir açıklamada, "Mevcut yasalar ve düzenlemeler kripto menkul kıymet piyasaları için geçerlidir" dedi.

Coinbase bu iddiaya itiraz etti.

Baş hukuk sorumlusu Paul Grewal yaptığı açıklamada, "Sektörümüze adil bir şekilde bakan hiç kimse yasanın açık olduğunu ya da yapılacak daha fazla iş olmadığını düşünmüyor" dedi ve ekledi: "Tüketicilere ve ABD'deki yenilikçiliğe fayda sağlayacak yasalar ve kurallar oluşturmak için birlikte çalışmalıyız".

Bundan kısa bir süre sonra Coinbase, Philadelphia'daki bir federal temyiz mahkemesine SEC'in reddinin gözden geçirilmesini talep etme planlarını bildirdi.

2022 yılında şirket, mevcut ABD menkul kıymetler yasalarının yetersiz olduğunu savunarak SEC'e kripto sektörü için özel bir kurallar dizisi oluşturması için baskı yaptı. Nisan ayında Coinbase, SEC'i dilekçeye yanıt vermeye zorlamak için bir hakime başvurdu.

Mahkeme, SEC'in Coinbase'in dilekçesine yanıt vereceğini söylediği göz önüne alındığında, ajansı harekete geçmeye zorlamayacağını söyledi.

Kripto firmaları, SEC'in dijital bir varlığı ne zaman bir güvenli olarak gördüğüne dair daha net bir fikir istediklerini söylediler.

Gensler, Cuma günü yaptığı açıklamada, SEC'ten kurallar yazmasını isteyen Coinbase'in SEC'in kripto sektörü üzerindeki yetkisini kabul ettiğini ve kripto borsasının geçmişte bunu reddettiğini savundu.

Cumhuriyetçi SEC Komisyon Üyeleri Hester Peirce ve Mark Uyeda yaptıkları ortak açıklamada karara katılmadıklarını belirttiler.

Ortak açıklamada "Bizim görüşümüze göre, Dilekçe yeni teknolojiler ve diğer yeniliklerin ortaya çıkardığı sorunları gündeme getirmektedir ve bu önemli sorunları ele almak sorumlu bir düzenleyici olmanın temel bir parçasıdır" dediler.

İlgili Haberler