Fed'den gelen açıklamalar küresel piyasaları hareketlendirdi

Fed'den gelen açıklamalar küresel piyasaları hareketlendirdi

Fed başkanlarının birbiri ardına yaptıkları 'güvercin' tondaki açıklamalar küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

A+A-

Fed politika faizi görünümüne tahvil getirisi etkisinin Fed üyeleri tarafından daha sık dile getirilmesi piyasalardaki risk iştahını yükseltiyor.

Wall Street endeksleri salı gününü yükselişle kapattı. ABD endekslerinin vadelileri artıda.

Asya Pasifik endekslerinde ise Fed ile birlikte Çin’in teşvik boyutunu artırma planları alımların hızlanmasına yol açıyor. Tahvil getirilerinde düşüş sürüyor. Salı günü bir ara 18 baz puan düşen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 4,63’e kadar geriledi. Beş işlem gününü düşüşle kapatan Bloomberg Dolar Endeksi 1.265 puan seviyesinde yatay seyrediyor.

Fed’de tahvil getirilerinde görüş ayrılığı

Fed’de yükselen tahvil getirilerinin finansal koşullara etkisi tartışma konusu olmaya devam ediyor. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly son dönemde yükselen tahvil getirilerinin finansal koşulların sıkılaştığı anlamına geldiğini belirtti.

 

Daly “Eğer (finansal koşullar) sıkıysa belki de Fed’in daha fazlasını yapmasına gerek yok. Tahvil getirilerinin yükselişi bir başka faiz artışıyla eşdeğer olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Daly ne gevşek ne de kısıtlayıcı politikayı işaret eden nötr faizin yüzde 2,5-yüzde 3 civarında olduğunu, yeni nötr faizin yüzde 5 olamayacağını dile getirdi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise Daly ile tahvil getirilerin etkisi konusunda aynı görüşte değil. Kashkari tahvil getirilerinin Fed’in faiz görünümüne etkisinin belirsiz olduğunu belirtti.

“Enflasyonu düşürmede, görevimizin bir kısmını daha yüksek uzun vadeli tahvil getirilerinin yapması mümkün” ifadelerini kullanan Kashkari “Ancak bu uzun vadeli getiriler bizim yapacaklarımız hakkında değişen beklentileri yansıtıyor ise o zaman bu getirileri korumak için beklentileri karşılamamız gerekebilir” diye konuştu.

Bu hafta konuşma yapan üç Fed üyesi artan tahvil getirilerinin faiz artış ihtiyacını azalttığını dile getirmişti. Böylece Kashkari bu konuda karşıt görüş ortaya koyan ilk Fed üyesi oldu.

İlgili Haberler