Fed'in şahinleri faiz artırımına ara verilmesine karşı çıkıyor

Fed'in şahinleri faiz artırımına ara verilmesine karşı çıkıyor

Fed'in gelecek ay faiz artırımlarına ara vermesi bekleniyor, ancak Fed'in şahin isimleri artırımların durdurulmasına karşı çıkıyor.

A+A-

İki Fed politika yapıcısı Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD enflasyonunun, Federal Rezerv'in bir yıldan uzun bir süre önce başlattığı faiz artırımı kampanyasına ara vermesine izin verecek kadar hızlı soğumadığını söyledi.

Dallas Federal Rezerv Bankası Başkanı Lorie Logan ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın açıklamaları, Fed'de azınlıkta kalan şahin görüşü temsil ediyor gibi görünse de, Fed'in 13-14 Haziran'da yapılacak bir sonraki toplantısı öncesinde bu görüş ağırlık kazanmış durumda.

Perşembe günü, faiz vadeli işlem piyasaları, bir hafta önce görülen 10'da bir ihtimale kıyasla, Haziran ayında faiz artırımına üçte bir ihtimal verdi. Fed, Mart 2022'den bu yana her toplantıda borçlanma maliyetlerini artırarak sıfıra yakın seviyeden bu ayın başında %5,00-5,25 aralığına getirdi.

Fed Başkanı ve başkan yardımcısı adayı Philip Jefferson da Perşembe günü yaptığı konuşmada, enflasyondaki ilerleme yavaşlarken, bu hızlı faiz artışlarının tam etkisinin hissedilmesi için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Bu, Fed Başkanı Jerome Powell'ın da politika yapıcılar bu gecikmeli etkileri değerlendirirken gelecek ay faiz artışlarına potansiyel olarak ara vermenin bir nedeni olarak taslağını çizdiği bir görüş. Powell ve diğerleri ayrıca son dönemde bankalarda yaşanan stresin kredi koşullarını sıkılaştırarak ve kredileri azaltarak ekonomiyi daha da yavaşlatma potansiyeline dikkat çekti.

Powell'ın Cuma günü konuşma yapması planlanıyor ve yatırımcılar, Fed'in Mayıs ayı başındaki son toplantısından bu yana tartışmalı bir şekilde karışık olan ekonomik veriler ışığında bu görüşleri güncelleyeceğini tahmin ediyor.

Örneğin tüketici fiyatları enflasyonu Nisan ayında yıllık %4,9'a geriledi ancak hala Fed'in %2'lik hedefinin çok üzerinde. İşe alımlar yavaşladı, ancak işsizlik oranı %3,4 ile 1969'dan bu yana en düşük seviyesinde.

Bu arada banka stresinin birkaç bölgesel bankada yoğunlaştığı ve Mart ayında çöküşlerine yol açan Silicon Valley Bank ve Signature Bank'a yapılan hücumların hemen sonrasındaki yoğunlukta finansal kurumları geniş çapta etkilemediği görülmektedir.

Jefferson, Fed'in Haziran ayında ne yapması gerektiğine dair açık bir görüş ortaya koymadı. Bununla birlikte, boru hattında hala çok fazla politika sıkılaştırması olduğu fikrini benimsemesi, bir duraklama konusunda rahat olabileceğini gösteriyor.

Dallas Fed'den Logan ise tam tersi bir varsayımda bulundu.

San Antonio'daki Teksas Bankacılar Birliği'ne verdiği demeçte, "Önümüzdeki haftalarda veriler bir toplantıyı atlamanın uygun olduğunu gösterebilir" dedi. "Ancak bugün itibariyle henüz o noktada değiliz."

Enflasyonun geçen yılın zirvelerine göre düşmüş olmasına ve ekonominin genel dengesinin eskiye göre daha az bozulmasına rağmen, enflasyon konusunda "henüz kaydetmemiz gereken ilerlemeyi kaydedemedik" dedi.

Financial Times'a konuşan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyondaki yavaş ilerlemenin "enflasyonu gerçekten kontrol altına aldığımızdan emin olmak için faiz oranlarını biraz daha artırarak bir miktar sigorta yaptırmayı gerektirebileceğini" söyledi.

Hem Bullard hem de Logan, Haziran ayında ne yapacakları konusunda açık fikirli olduklarını söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler