Rus askeri Ukrayna'da nükleer santrale girdi

Rus askeri Ukrayna'da nükleer santrale girdi

Dört görgü tanığı, bölgede beklenen karşı saldırı öncesinde Rus askeri güçlerinin son haftalarda Ukrayna'nın güneyindeki Zaporizhzhia nükleer santrali ve çevresindeki savunma pozisyonlarını güçlendirdiğini söyledi.

A+A-

Ukrayna'da şehrin etrafına yeni hendekler kazıldı ve daha fazla mayın döşendi. Tesisteki gözetleme kameraları geniş bir rezervuar boyunca kuzeye, Ukrayna kontrolündeki bölgeye doğru bakıyor.

Ruslar birkaç aydır santralin bazı binalarının tepesine atış mevzileri kurmuş durumda. İnsansız hava araçlarına karşı olası bir caydırıcılık için ağlar dikildi.

Santralde çalışan iki Ukraynalı ve Enerhodar kentinin diğer iki sakini tarafından açıklanan önlemler, savaşın tesisin güvenliği açısından oluşturduğu risklerin altını çiziyor.

Kaynaklar, Rus işgali altındaki şehirde güvenliklerinden endişe ettikleri için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştular.

Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Enerhodar'daki tahkimatlar ve karşı saldırının yaratabileceği güvenlik riskleri konusundaki yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bazı nükleer endüstri uzmanları alarma geçtiklerini belirterek santralde meydana gelebilecek herhangi bir hasarın insanlar, çevre, savaş ve küresel nükleer endüstri için korkunç sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundular.

Düşünce kuruluşu Nuclear Threat Initiative'in direktörü Nickolas Roth, "Nükleer reaktörler savaş bölgeleri için tasarlanmadı ve bir savaş bölgesinde güvenli ya da emniyetli olabileceklerine inanmıyorum" dedi.

Ukrayna'nın Energoatom nükleer ajansının başkanı Petro Kotin Reuters'a yaptığı açıklamada Ukrayna güçlerinin doğrudan sahaya bir saldırı düzenleyeceğine inanmadığını, bunun yerine ikmal hatlarını keserek Rusları geri çekilmeye zorlayabileceklerini söyledi.

Ancak uluslararası toplumda, özellikle askeri analistler Ukrayna'nın Rus güçlerini Zaporizhzhia bölgesinde geri püskürtmeye çalışmasını beklerken, Avrupa'nın en büyüğü olan altı reaktörlü nükleer santralin çatışmaların ortasında kalabileceği endişesi var.

BM nükleer gözlemcisi bölgedeki askeri varlığın ve faaliyetlerin arttığını belirterek acil önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor. Aylardır santralde büyük bir kaza tehlikesi olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Reuters'a konuşan dört diplomat, ajansın Rusya ve Ukrayna arasında tesisin korunmasına yönelik bir anlaşmayı bu ay içinde BM Güvenlik Konseyi'ne sunmayı planladığını söyledi.

On yıldan biraz daha uzun bir süre önce deprem ve tsunaminin Fukushima nükleer enerji santraline giden güç kaynağını keserek reaktörlerin erimesine neden olduğu Japonya'da hükümet Zaporizhzhia'yı yakından takip ettiğini söyledi.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nda nükleer enerji politikası bölümü yöneticisi olan Satoru Yasuraoka, konuyla ilgili "Bunun endişe verici bir durum olduğunu düşünüyoruz ve yakından izliyoruz" dedi.

Nisan ayında Japonya, Zaporizhzhia enerji santralinin güvenliğini sağlama çabalarına yardımcı olması için BM gözlemcisine 2 milyon Euro katkıda bulundu.

Kotin, santralin güvenliğine yönelik en büyük tehdidin, çatışmaların santralin reaktörlerini soğutmak için gereken son harici güç hattını da kesmesi olduğunu söyledi. Bu kesildiğinde, erimenin önünde sadece yedek dizel jeneratörler duruyor.

Kotin, "Eğer tüm pompalar durursa, bir buçuk saatten üç güne kadar bu erimeyi yaşarsınız" dedi.

Yedek jeneratörler, Rusya ve Ukrayna'nın birbirlerini suçladığı bombardıman nedeniyle elektrik kesildiğinde kısa süreler için altı kez devreye girdi.

İlgili Haberler