Ferit Şahenk borç ödemek için Galataport'u Katarlılara satıyor

Ferit Şahenk borç ödemek için Galataport'u Katarlılara satıyor

Galataport'un satışı için Ferit Şahenk'in, Katar Varlık Fonu Qatar Investment Authority ile görüştüğü iddia edildi

A+A-

Son yıllarda içinde Garanti Bankası'nın da bulunduğu çok sayıda varlığını satan Ferit Şahenk'in Galataport'un satışı için Katar Varlık Fonu Qatar Investment Authority ile görüştüğü iddia edildi. Bloomberg'in haberine göre herhangi bir satıştan elde edilecek gelir 1,1 milyar dolarlık kredi ödemesinde kullanılacak.

Bloomberg'in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre iş insanı Ferit Şahenk, varlık fonunun İstanbul'un kalbinde bir kruvaziyer limanı ve alışveriş merkezi projesi satın alma potansiyeline olan ilgisini ölçmek için Qatar Investment Authority'ye (QIA) başvurdu. 

Galataport projesinin kısmen 1.1 milyar dolar kredi ile finanse edildiğini ve Şahenk'in olası bir satıştan elde edilecek geliri bu borcu geri ödemek için kullanmayı planladığını belirten ve görüşmelerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, anlaşmanın henüz erken aşamada olduğunu söyledi. Bu nedenle bir anlaşmanın gerçekleşmeyebileceğini de eklediler. 

Galataport 2021'de açıldı

Şahenk'in Doğuş Grubu ve küçük ortağı Bilgili Holding tarafından 30 yıllık bir devlet sözleşmesi kapsamında inşa edilen 1,7 milyar dolarlık kruvaziyer limanı projesi gecikmelerle karşılaşmış ve 2021 yılında açılmıştı. İstanbul Boğazı'nda 1,2 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan limanın yılda ortalama 25 milyon ziyaretçi ve 1,5 milyon yolcu ağırlaması öngörülüyor.

Şahenk'in holdinginin bir iştiraki olan Doğuş GYO'nun hisseleri İstanbul'da yüzde 8,6'ya kadar yükseldi. Bir dönem Türkiye'nin en zengin adamı olan Şahenk, Garanti Bankası AŞ'deki hisselerini İspanyol BBVA'ya yaklaşık 5 milyar dolara sattıktan sonra otel, marina ve restoranlara büyük harcamalar yaptı. Son birkaç yıldır, şirketi Doğuş nakit toplamaya ve borç yapılandırmasının bir parçası olarak bankalara verdiği taahhütleri yerine getirmeye çalışıyor. Şirket, 2020 yılında İstanbul'daki üst düzey bir alışveriş merkezinin yüzde 30 hissesini QIA'nın bir koluna satmayı kabul etti.

İlgili Haberler