Fitch : Siyasi risk devam ediyor

Fitch : Siyasi risk devam ediyor

Seçim sonuçları siyasi risk azalacak demek değil, sürdürülebilir büyümeyi sağlayan reformlar kredi notunu olumlu etkiler

A+A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, AKP'nin tek parti iktidarını garantilediği genel seçimlerin siyasi riskin gerileyeceği anlamına gelmediğini, ancak uygulanan politikalarda öngörülebilirliğin artması ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak reformların uygulanması halinde kredi notunun yükselebileceğini belirtti.

Fitch tarafından dün akşam saatlerinde yayımlanan değerlendirmede iki yıl süren seçim döneminin sona ermesi ve hükümet kurulmasıyla siyasi riskin azalacağı anlamına gelmediği belirtilerek şunlar denildi:

"İç siyasi risk, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamının güçlerini artırmak çalışmalarına devam etmesi halinde yüksek seyrini sürdürecek. PKK ile yürütülen barış süreci sona erdi ve HDP'nin parlamentoya girmesine rağmen seçimler sonrasında tekrar başlayıp başlayamayacağı belirsiz. Bu durum bölgesel istikrarsızlığın etkileri ile birlikte Haziran ayından bu yana Türkiye'de şiddetin tırmanmasına neden oldu."

Fitch, siyasi riskin uzun süredir kredi notu üzerinde baskı oluşturduğunu ve bunun Eylül ayında "durağan" görünüm ile BBB- olarak teyit edilen kredi notunda yansıtıldığını belirtti.

Fitch, ülke notunu yukarı yönlü etkileyecek unsurları "Politika konusunda belirsizlik ve öngörülemezliğin giderilmesi, uzun ömürlü ekonomik büyümeyi özendirecek ve dış kırılganlıkları azaltacak reformlarların uygulanması" olarak sıraladı.

EKONOMİ YÖNETİMİNE ATAMALAR, TCMB ÜZERİNDEKİ BASKI İZLENECEK

Fitch, mecliste çoğunluğu olan istikrarlı bir hükümetin ekonomik üzerinde siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan yavaşlama baskısını ortadan kaldıracağını, ancak ekonomi politikalarının yönü konusunda fikir sahibi olmak için ilgili bakanlıklara yapılan atamaların yakından izleneceğini belirtti.

Raporda ekonomi ile ilgili atamaların "Büyümenin en iyi nasıl destekleneceği, ekonominin nasıl yeniden denge bulacağı, net sermaye girişlerine bağımlılığın nasıl azaltılacağı ve enflasyonun nasıl düşürüleceği konusunda politika belirleyiciler arasında gerilimin nasıl giderileceği" konusunda da erken bir sinyal vereceği ifade edildi.

Fitch Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının seçimler sonrasında ne ölçekte seyredeceğinin de ekonomik istikrar açısından izleneceğine dikkat çekti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.