Ford elektrikli araçlarda fiyatları indirdi rekabet iyice kızıştı

Ford elektrikli araçlarda fiyatları indirdi rekabet iyice kızıştı

Ford, elektrikli araç savaşları kızışırken F-150 Lightning kamyonlarının fiyatlarını düşürdü

A+A-

Ford, Tesla'nın hakim olduğu elektrikli araç pazarındaki payını artırmayı hedeflerken, Pazartesi günü F-150 Lightning kamyonlarının fiyatlarını baz model için %17'lik bir indirim de dahil olmak üzere düşürerek elektrikli araç endüstrisindeki fiyat savaşını derinleştirdi.

Ford'un hisseleri %6 düşüşle 14,09 dolardan kapandı.

Bu yılın başlarında Lightning fiyatlarını artıran Detroit merkezli otomobil üreticisi, ölçek ve batarya hammadde maliyetlerindeki iyileşmelerin ardından fiyatları düşürebildiğini söyledi. Haziran ayına kadar olan çeyrekte Ford'un elektrikli araç satışları %2,8 düştü.

Bu hamle, Tesla'nın birkaç ay önce başlattığı ve satışlar yavaşladıkça eski otomobil üreticilerinin elektrikli araçlarının bayilerde yığıldığını gören bir fiyat savaşının ortasında geldi.

Tesla CEO'su Elon Musk Pazartesi günü attığı bir tweet'te "Ford Lightning iyi bir araç, sadece biraz pahalı, özellikle de bugünlerde her türlü kredi için yüksek faiz oranları göz önüne alındığında" dedi.

Geçtiğimiz hafta Tesla, iki yıllık gecikmelerin ardından Austin, Teksas'taki fabrikasında ilk Cybertruck'ı ürettiğini açıkladı.

Ford Model e'nin baş müşteri sorumlusu Marin Gjaja Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "F-150 Lightning'i piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra, hızla artan malzeme maliyetleri, tedarik kısıtlamaları ve diğer faktörler Ford ve müşterilerimiz için elektrikli kamyonun maliyetini artırdı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erişilebilirliği ve satın alınabilirliği iyileştirmek için arka planda çalışmaya devam ettik."

Ford ayrıca, bu sonbahardan itibaren tesisin yıllık çalışma hızını üç katına çıkararak 150.000 Lightning kamyona çıkarmayı hedeflediği için son tesis yükseltmelerini tamamlamak üzere Michigan'daki Rouge Elektrikli Araç Merkezi'ni geçici olarak kapattığını açıkladı.

BNP Paribas Exane analisti James Picariello'ya göre, fiyatlandırma her zaman anlamlı bir itici güç olsa da, Ford Model e için 3 milyar dolarlık zarar oranından başa baş noktasına ulaşmak için aslan payının ölçekten gelmesi gerekecek.

Batarya hammadde fiyatları, elektrikli araç fiyatlarını yükselten faktörlerden biri oldu. Ancak elektrikli araç bataryaları için çok önemli olan kobalt ve lityum fiyatları düştü.

Ford ayrıca kaynak seçeneklerini güçlendirdi ve bu yılın başlarında akü sınıfı lityum için yeni tedarik anlaşmalarını açıkladı.

Lightning'in temel Pro modeli, önceki fiyatı olan 59.974 $'a kıyasla artık 49.995 $'lık önerilen perakende satış fiyatına sahipken, üst düzey Platinum modeli 91.995 $ ile yaklaşık %6,2 daha ucuza mal olacak.

İlgili Haberler