Fransa Avustralya ile 50 yıllığına evlendi

Fransa Avustralya ile 50 yıllığına evlendi

Avustralya'nın açtığı 34,3 milyar dolarlık tarihi nükleer denizaltı ihalesini Fransız DCNS şirketi kazandı.

A+A-

Alman ve Japon firmaların da yer aldığı Avustralya donanmasına katılacak yeni nesil 12 denizaltının yapımını öngören anlaşmada kazanan Fransız şirketi oldu. Yüzde 32'si devlete ait deniz savunma sistemlerinde uzmanlaşmış DCNS şirketi, ilk denizaltıyı Avustralya'ya 2027 yılında teslim edecek.
Firma ile Avustralya arasında anlaşmanın 2017 başında imzalanması beklenirken, Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da yol haritasını belirlemek üzere birkaç gün içerisinde Avustralya'ya gideceği açıklandı.

Europe 1 radyosuna konuşan Drian, anlaşmanın Fransa'da binlerce kişiye iş imkanı sunacağına vurgu yaptı. Bunun uzun soluklu bir anlaşma olduğuna dikkat çeken bakan, "Avustralya ile 50 yıllığına evlendik" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığıdan yapılan açıklamada da anlaşmanın tarihi olduğuna vurgu yapıldı. 50 yıl sürecek denizaltı anlaşmasının iki ülke arasındaki stratejik ilişkide büyük ilerleme sağlayacağına değinildi.
Açıklamada, Avustralya'nın Fransa'ya duyduğu güvenden dolayı minnettar oldukları vurgulandı. Üst düzey ihalede kanıtlanan, Fransız şirketlerinin sahip olduğu teknolojik mükemmellikten de gurur duyulduğu belirtildi.
Başbakan Manuel Valls da anlaşmanın Fransız endüstrisi ve DCNS firması için büyük bir başarı olduğunu kaydetti. "Mühendisimiz, teknisyenimiz ve işçimiz ile gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.
Bu arada Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bugün Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile DCNS şirketinin merkezini ziyaret etmesi bekleniyor.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.