Fransız madencilik devinden nikel üretimini artırma kararı

Fransız madencilik devinden nikel üretimini artırma kararı

Fransız madencilik grubu Eramet küresel ekonomideki durgunluğu fırsat bilerek Endonezya'daki nikel madeni üretimini iki katına çıkarmaya karar verdi.

A+A-

Eramet batarya minerali lityum için Arjantin'de daha fazla kapasite ekleme planlarını sürdürecek ve küresel ekonomideki durgunluğa dayanabileceğini düşündüğü bir yatırım hamlesiyle Endonezya'daki nikel madeni üretimini iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Fransız madencilik grubu Pazartesi günü yaptığı açıklamada 2024-2026 yılları arasında yaklaşık 1,9 milyar avroluk (2,03 milyar dolar) sermaye harcaması yapılacağını ve bu yıl beklenen 550 milyon avroluk yıllık yatırımın artacağını tahmin etti.

Eramet'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Christel Bories Reuters'e verdiği demeçte, "Bu yatırımlar çok yüksek büyüme gösteren alanlara yapılıyor" dedi ve ekledi: "Lityum dünyadaki ekonomik büyümeye bağlı değil, bataryaların gelişimine ve enerji dönüşümüne bağlı."

Grup, Arjantin'deki Centenario lityum projesinin, 2024'ün ikinci çeyreğinde üretime girecek olan ilk dilimde hedeflenen 24.000 tonun üzerine, yılda yaklaşık 30.000 metrik ton lityum karbonat eşdeğeri (LCE) üretmek üzere ikinci bir aşamayı onayladığını açıkladı.

Bories, Eramet'in ilk sermaye piyasası gününden önce yaptığı açıklamada, firmanın Centenario'da olası bir üçüncü dilimi incelemenin yanı sıra, yakındaki Arizaro yatağını da araştırdığını söyledi.

Eramet Centenario'yu Çinli çelik devi Tsingshan ile birlikte geliştiriyor. Bories, projenin ilk aşamasından elde edilecek lityumun pazarlanması için Glencore ile yapılan 400 milyon dolarlık anlaşmanın, Eramet'in bir sonraki dilim için finansman ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağını söyledi.

Bu arada grup, Şili'nin Atacama bölgesinde 120.000 hektarlık bir lityum imtiyazını 95 milyon dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

Eramet, Tsingshan ile birlikte işlettiği dünyanın en büyük nikel madeni olan Endonezya'daki Weda Bay'deki üretimini bu yıl öngörülen 30 milyon tondan 2026 yılında 60 milyon ıslak metrik tona çıkarmak istiyor.

Grup, Weda Bay cevherinin bir kısmını Alman kimya grubu BASF ile ortak bir girişimde pil kalitesinde nikel ve kobalta dönüştürmeyi hedefliyor ve kararın önümüzdeki yıl verilmesi bekleniyor.

Ayrıca şirket, dünyanın en büyük manganez madenini işlettiği Gabon'daki cevher üretimini, 2023 yılında beklenen yaklaşık 7 milyon tondan 2026 yılında 8,5 milyon tona çıkarmayı planlıyor.

Bories, en iyi madenlerinin rekabet gücünün ve daha az kârlı metalürji işletmelerinin satışının, Eramet'in emtia devi Çin'deki ekonomik belirsizliğin damgasını vurduğu daha zayıf bir döngüde yatırım yapmasına olanak sağladığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"2024 için görünüm pek olumlu değil," dedi. "Ancak metal fiyatlarındaki çok keskin düşüşe rağmen ayakta kalmayı başarıyoruz."

Ancak Bories, Yeni Kaledonya'daki nikel iştiraki SLN'nin mali güçlükler içinde olduğunu ve Fransız hükümetinden aldığı son krediyi de kullandıktan sonra başka bir mahkeme uzlaşma sürecine girdiğini söyledi.

Eramet'in SLN'ye daha fazla para enjekte etmeyi reddetmesi ve Glencore'un ortak olduğu Koniambo Nickel SAS (KNS) operasyonu için sadece Şubat sonuna kadar finansman sağlaması nedeniyle, yetkililerin önümüzdeki haftalarda enerji maliyetleri ve siyasi gerilimler nedeniyle tükenen nikel endüstrisini kurtarmak için önlemler üzerinde anlaşması gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler