Petrol devi lityum üretimine resmen başlıyor

Petrol devi lityum üretimine resmen başlıyor

Enerji devi Exxon Mobil, 2026 yılına kadar Arkansas'ta lityum üretimine başlamayı hedefliyor

A+A-

Exxon Mobil uzun zamandır beklenen lityum stratejisini Pazartesi günü açıklayacak ve 2026 yılına kadar Arkansas'ta elektrikli araç (EV) batarya metali üretimine başlamayı hedeflediğini duyuracak.

Exxon'un sektöre girmesi, gelişmekte olan teknolojilerin ultra hafif metalin dünya genelinde bulunan tuzlu su yataklarından filtrelenerek küresel üretimini artırmayı ve taze kaynaklar için istekli olan batarya üreticilerine tedarik etmeyi amaçladığı bir döneme denk geliyor.

Reuters'a göre, 1970'lerde lityum-iyon pili icat eden ancak teknolojiden uzaklaşan Exxon, 2026 yılına kadar Arkansas'ta ortağı Tetra Technologies ile birlikte "Evergreen Projesi" olarak adlandırılan proje kapsamında yılda en az 10.000 metrik ton lityum üretmeye başlamayı planlıyor.

Bu ilk üretim, kabaca 100.000 elektrikli araç aküsü üretmek için gereken miktara eşdeğer olacak.

Reuters bu yıl Exxon'un su arıtma ve geri dönüşüm için kimyasallar üreten Tetra ile Arkansas'ta lityum açısından zengin 6.100'den fazla dönümlük araziyi geliştirme konusunda anlaştığını bildirdi.

Exxon bu yıl Arkansas'ta, Florida'dan Teksas'a kadar uzanan ve lityum ve brom açısından zengin tuzlu su içeren geniş Smackover Formasyonunu incelemek için kuyular açıyor. Kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmayan kaynağa göre şirket ayrıca ticari operasyonlar için çok önemli olacak kanıtlanmamış doğrudan lityum çıkarma (DLE) teknolojisini de test ediyor.

Exxon ve diğer petrol şirketleri için lityum üretimi, nispeten az ek maliyetle yeni bir ürün satma imkanı sunuyor. Exxon'un 2017'den bu yana CEO'su olan Darren Woods, 4 Ekim'de yatırımcılarla yaptığı görüşmede lityum sektörünün "oldukça umut verici" olduğunu söyledi.

Woods ayrıca şöyle dedi: "Oldukça iyi olduğumuz şeylerden gerçekten yararlanmak için bir fırsat görüyoruz."

Diğer fosil yakıt üreticileri gibi Exxon da faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltma baskısıyla karşı karşıya. Reuters bu yıl Exxon hissedarlarından Engine No. 1'in DLE'yi devreye sokması için şirkete baskı yaptığını bildirmişti.

Kaynağa göre Exxon'un hangi DLE teknolojisini seçtiğini kamuoyuna açıklaması beklenmiyor. Şirketin bazı tedarikçileri açıklamama konusunda uzun süredir devam eden bir alışkanlığı var.

Reuters bu yıl Exxon ve Chevron'un International Battery Metals ve EnergySource Minerals ile DLE teknolojisinin lisanslanması konusunda görüşmeler yaptığını bildirdi.

İlgili Haberler