Garanti BBVA Yatฤฑrฤฑm, FROTO-Ford Otosan iรงin hedef fiyatฤฑnฤฑ 1,578 TL’den 1,343,80 TL’ye dรผลรผrdรผ, tavsiyesini “endeks รผstรผ getiri” olarak korudu. Raporda ลu satฤฑrlara yer verildi:
Olumsuz Sonuรงlar
Ford Otosan, 2ร24โte 6,744mnTL olan piyasa beklentisinin altฤฑnda 5,976mn TL net kar aรงฤฑklamฤฑลtฤฑr. Net kar yฤฑllฤฑk %43โlรผk bir azalฤฑลa iลaret etmektedir. Piyasadaki rekabetรงi fiyatlandฤฑrma ortamฤฑ, yurt iรงi satฤฑล adetlerindeki dรผลรผล ve nispeten zayฤฑf seyreden dรถviz kuru olumsuz performansta etkili olmuลtur.
Ford, 2ร24โte 6,513mn TL FVAรK (bizim beklentimiz: 8,542mn TL) aรงฤฑklarken, FVAรK marjฤฑ ise %6.1 olarak gerรงekleลmiลtir. Piyasa beklentisi 8,224mn TL FVAรKโe karลฤฑn %7.0 FVAรK marjฤฑ olmasฤฑ yรถnรผndeydi. Yฤฑllฤฑk bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, FVAรKโte %58 azalma ve yฤฑllฤฑk bazda FVAรK marjฤฑnda 6.2 puan dรผลรผล vardฤฑr.

2024 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda Vergi รncesi Kรขr’a 10.6mlrTL (6A23: 6.8mlr TL) tutarฤฑnda parasal kazanรง dahil edilmiล olup bir รถnceki yฤฑla gรถre %37 dรผลรผลle toplam 15.5mlr TL olmuลtur. รte yandan, 5.3mlr TL vergi gideri (6A23’te deprem vergisi รถdemesinin tek seferlik etkisi) 166mnTL vergi gelirine dรถnรผลmรผล ve bunun sonucunda net kรขr, bir รถnceki yฤฑla gรถre %19 azalฤฑลla 15.7mlr TL olarak gerรงekleลmiลtir.
ลirketin satฤฑล gelirleri de piyasa beklentisinin altฤฑnda kalmฤฑลtฤฑr. Satฤฑลlar, yฤฑllฤฑk olarak %18, รถnceki รงeyreฤe gรถre ise %14 dรผลรผล kaydetmiลtir.
2024 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda ise yurt iรงi satฤฑล gelirleri yฤฑllฤฑk %19’luk azalฤฑล ile toplamda 54.2mlrTL olarak gerรงekleลmiลtir. Satฤฑล adetlerindeki yฤฑllฤฑk %17’lik dรผลรผล ve piyasadaki fiyatlandฤฑrma ortamฤฑnฤฑn baskฤฑlanmasฤฑ bu performansta etkili olmuลtur. รte yandan, yurt dฤฑลฤฑ satฤฑล gelirleri satฤฑล adetlerindeki %3’lรผk bรผyรผmenin etkisiyle yฤฑllฤฑk bazda %1’lik artฤฑล gรถstererek 187.2mlrTL’ye ulaลmฤฑลtฤฑr. Bรถylece, toplam gelirler, yฤฑllฤฑk bazda %5 dรผลรผลle 241.4mlrTL’ye gerilerken, toplam satฤฑล adetleri de yฤฑllฤฑk bazda %1 azalmฤฑลtฤฑr. Bu dรถnemde, yurt dฤฑลฤฑ satฤฑล gelirlerinin toplam gelirler iรงindeki payฤฑ %78’e yรผkselmiลtir. (6A23: %73).
2024 Beklentileri
2ร24 sonuรงlarฤฑ ardฤฑndan yayฤฑnlanan rehberlikte sadece toplam otomotiv pazarฤฑna iliลkin beklenti yukarฤฑ yรถnlรผ revize edilmiลtir. 800-900 bin olan satฤฑล adedinin 1,000-1,100 bin olmasฤฑ รถngรถrรผlรผyor (2023: 1,278 bin adet)
Piyasa etkisinin olumsuz olmasฤฑnฤฑ bekliyoruz
Ford Otosanโฤฑn aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ sonuรงlar beklentilerin altฤฑnda kaldฤฑฤฤฑndan hisse etkisinin olumsuz olmasฤฑnฤฑ bekliyoruz.
ลirket iรงin Endeks รzeri (Eร) olan tavsiyemizi yeni hedef fiyatฤฑmฤฑz olan 1,343.8TL hedef fiyat ile (รnceki: 1,578.9TL) devam ettiriyoruz.







