Rusya, Tรผrkiye ile gaz รถdemelerinin yรผzde 25’inin rubleyle yapฤฑlmasฤฑnฤฑ planlฤฑyor.
Bloombergโe konuลan bir kaynaฤa gรถre ilk etapta รถdemelerin sadece yรผzde 25โi ruble olarak geri kalan kฤฑsฤฑm ise euro ve dolar olarak gerรงekleลtirilecek. Ruble ile รถdenecek kฤฑsฤฑm zamanla artฤฑrฤฑlacak.
5 Aฤustos’ta Soรงi’de Rusya Devlet Baลkanฤฑ Putin ile gรถrรผลen Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan, Soรงi dรถnรผลรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Putin ile ruble รผzerinden รถdeme yapmakta mutabฤฑk kaldฤฑklarฤฑnฤฑ sรถylemiลti. Erdoฤan, “Ruble noktasฤฑnda bu alฤฑลveriลlerimizi yapacaฤฤฑmฤฑz iรงin o da tabii Tรผrkiye-Rusya arasฤฑnda mali noktada ayrฤฑ bir gรผรง kaynaฤฤฑ olarak Rusya’ya ve Tรผrkiye’ye inลallah kazandฤฑracak” ifadesini kullanmฤฑลtฤฑ.
Yarฤฑ yarฤฑya
Diฤer yandan Rus enerji ลirketi Gazprom, รinli CNPC ลirketiyle doฤalgaz sevkiyatฤฑ รถdemelerinde yuan ve rubleye geรงilmesi konusunda anlaลma saฤlandฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Bloombergโe konuลan bir kaynak hemen geรงerli olacak ลekilde รถdemelerin yรผzde 50 ruble yรผzde 50 yuan olarak gerรงekleลtirileceฤini sรถyledi.
Gazprom’dan yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, CNPC Baลkanฤฑ Dai Houliang ile Gazprom Baลkanฤฑ Aleksey Miller arasฤฑnda videokonferans yรถntemiyle gรถrรผลme gerรงekleลtirildiฤi belirtildi.
Gรถrรผลmede รถzellikle Rusya’nฤฑn uzak doฤu bรถlgesinden รin’e yรถnelik gaz sevkiyatฤฑnฤฑn ele alฤฑndฤฑฤฤฑ bilgisine yer verilen aรงฤฑklamada, Gazprom’un yeni bir boru hattฤฑ รผzerinde รงalฤฑลmalara da baลladฤฑฤฤฑ kaydedildi.
Aรงฤฑklamada, “Toplantฤฑda, Sibirya’nฤฑn Gรผcรผ boru hattฤฑ รผzerinden gaz sevkiyatฤฑna iliลkin uzun vadeli sรถzleลmeye ek anlaลmalar imzalandฤฑ. Taraflar, รin’e gaz arzฤฑ iรงin yuan ve rubleyle รถdemeye geรงilmesi konusunda anlaลtฤฑlar.” ifadelerine yer verildi.
Miller, toplantฤฑda yeni รถdeme sistemine iliลkin yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Yeni รถdeme mekanizmasฤฑ, karลฤฑlฤฑklฤฑ yarar saฤlayan, doฤru zamanda yapฤฑlan, gรผvenilir ve pratik bir รงรถzรผmdรผr. Anlaลmalarฤฑ kolaylaลtฤฑracaฤฤฑna, diฤer ลirketler iรงin mรผkemmel bir รถrnek teลkil edeceฤine ve ekonomilerimizin geliลimine ek bir ivme kazandฤฑracaฤฤฑna inanฤฑyorum.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Gazprom, Asya sevkiyatlarฤฑnฤฑ artฤฑrmak istiyor
Rusya, finans sistemine yรถnelik Batฤฑlฤฑ รผlkelerin uyguladฤฑฤฤฑ yaptฤฑrฤฑmlar nedeniyle uluslararasฤฑ anlaลmalardaki รถdemelerde dolar ve eurodan uzaklaลmaya รงalฤฑลฤฑyor.
Rusya Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putin, Rusya’ya yaptฤฑrฤฑm uygulayanlarฤฑ “dost olmayan รผlke” olarak tanฤฑmlayarak, bu รผlkelerin baลta doฤalgaz olmak รผzere รงeลitli Rus รผrรผnlerini artฤฑk yalnฤฑzca rubleyle alabileceklerini sรถylemiลti.
Yaptฤฑrฤฑmlar nedeniyle Avrupa’ya yรถnelik gaz sevkiyatlarฤฑ hฤฑzla dรผลen Gazprom da baลta รin olmak รผzere Asya piyasalarฤฑna yรถnelik sevkiyatlarฤฑnฤฑ artฤฑrmak istiyor.
Gazprom, yฤฑlda 38 milyar metrekรผp kapasiteye sahip Sibirya’nฤฑn Gรผcรผ boru hattฤฑyla geรงen yฤฑl รin’e yaklaลฤฑk 10,4 milyar metrekรผp doฤalgaz sevk etmiลti.







