Tรผrk-ฤฐล’in รงalฤฑลmasฤฑna gรถre gฤฑda fiyatlarฤฑ Aralฤฑk’ta aylฤฑk %25,75, yฤฑllฤฑk %54,96 arttฤฑ.
Tรผrk-ฤฐล’in araลtฤฑrmasฤฑnฤฑn detaylarฤฑ ลu ลekilde:
Son aylarda dรถviz kurunda gรถrรผlen yรผkselme ve buna baฤlฤฑ olarak maliyetlerdeki artฤฑล gerekรงesiyle birรงok temel mal ve hizmet fiyatlarฤฑ yรผkseldi. Ancak TLโden dรถvize yรถneliลi engellemek iรงin uygulanmaya baลlanan ve โkur korumalฤฑ mevduatโ olarak adlandฤฑrฤฑlan tedbirlerle, dรถviz kuru รถnemli รถlรงรผde geriletilmiล olmasฤฑna raฤmen etiketler deฤiลmedi.
Artan fiyatlar aynฤฑ kaldฤฑ. Aralฤฑk 2021 itibariyle gฤฑda fiyatlarฤฑndaki artฤฑล yรผzde 25,75 olarak hesaplandฤฑ. Bรถylece, รผcretli รงalฤฑลanlarฤฑn ve emeklilerinin geรงim ลartlarฤฑ daha da aฤฤฑrlaลtฤฑ. Benzeri yรผksek oranlฤฑ artฤฑล Kasฤฑmโ87 seรงimlerini izleyen ayda da (Aralฤฑk 1987) gerรงekleลmiลti. Bu รงalฤฑลmanฤฑn yapฤฑlma fikri de anฤฑlan dรถnemde baลta kamu tarafฤฑndan รผretilen mal ve hizmetler olmak รผzere yaygฤฑn ve yรผksek oranlฤฑ zamlarฤฑn aile bรผtรงesinde yol aรงtฤฑฤฤฑ aฤฤฑr tahribatฤฑ hesaplayabilmek hedefine yรถnelikti.
Yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑ Aralฤฑk’ta 13.072,51 TL’ye yรผkseldi
TรRK-ฤฐล Araลtฤฑrmasฤฑnฤฑn Aralฤฑk 2021 ayฤฑ sonucuna gรถre;
Dรถrt kiลilik bir ailenin saฤlฤฑklฤฑ, dengeli ve yeterli beslenebilmesi iรงin yapmasฤฑ gereken aylฤฑk gฤฑda harcamasฤฑ tutarฤฑ (aรงlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑ) 4.013,26 TLโye,
Gฤฑda harcamasฤฑ ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakฤฑt), ulaลฤฑm, eฤitim, saฤlฤฑk ve benzeri ihtiyaรงlar iรงin yapฤฑlmasฤฑ zorunlu diฤer aylฤฑk harcamalarฤฑnฤฑn toplam tutarฤฑ ise (yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑ) 13.072,51 TLโye,
Bekรขr bir รงalฤฑลanฤฑn โyaลama maliyetiโ ise aylฤฑk 4.926,94 TLโye yรผkseldi.
Yabancฤฑ paralar karลฤฑsฤฑnda TLโnin deฤer kaybetmesiyle baลlayan sรผreรง, faiz artฤฑลฤฑyla dengelenmesi beklenen dรถviz kurunun -rekabetรงi kur yaklaลฤฑmฤฑyla- hฤฑzla yรผkselmesini beraberinde getirdi. Bรถylece ihracatฤฑn artmasฤฑ ve cari aรงฤฑฤฤฑn azalmasฤฑ hedefiyle ekonomide denge ve istikrar saฤlanmasฤฑ รถngรถrรผldรผ. Ancak ลartlarฤฑn doฤrulamadฤฑฤฤฑ varsayฤฑm yerini โdรถvize endeksli kurโ politikasฤฑ uygulamasฤฑna bฤฑraktฤฑ ve olumlu sonuรงlarฤฑ gรถrรผldรผ. Hฤฑzla yรผkselen dรถviz kuru aynฤฑ hฤฑzla geriledi. Ancak dรถvizde yaลanan bu hฤฑzlฤฑ dalgalanma, maliyet artฤฑลฤฑna yol aรงtฤฑฤฤฑ gerekรงesiyle anฤฑnda fiyatlara yansฤฑtฤฑldฤฑ ve baลta gฤฑda รผrรผnleri olmak รผzere etiketler gรผn iรงinde bir kaรง kez deฤiลtirildi. รcretli รงalฤฑลanlarฤฑn gelirleri fiyat artฤฑลฤฑna yetiลmedi, mevcut gelirlerin satฤฑn alma gรผcรผ daha da geriledi. Her geรงen gรผn yoksullaลma arttฤฑ.
ฤฐลรงi ve ailesinin รถnemli ve รงoฤu zaman tek geliri olan asgari รผcret bu sรผreรงte aylฤฑk net 2.825,90 TLโden 4.253,40 TLโye yรผkseldi. Bir รถnceki yฤฑlda geรงerli olan asgari รผcrete kฤฑyasla aylฤฑk net 1.427,50 TL ve yรผzde 50,51 oranฤฑndaki artฤฑล, bu ay gerรงekleลen fiyatlarฤฑn gรถlgesinde kaldฤฑ.
TรRK-ฤฐล tarafฤฑndan 35 yฤฑldan bu yana her ay dรผzenli olarak yapฤฑlan, bu alanda รถncรผ ve diฤer รงalฤฑลmalara รถrnek olan โAรงlฤฑk ve Yoksulluk Sฤฑnฤฑrฤฑโ araลtฤฑrmasฤฑnฤฑn Aralฤฑk ayฤฑ sonucu, gฤฑda maddeleri fiyatlarฤฑnda artฤฑลฤฑn hฤฑz kazanarak olaฤanรผstรผ oranda devam ettiฤini gรถsterdi. Yaลanan bu fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn resmi istatistiklere gerรงekรงi ลekilde yansฤฑmamasฤฑ durumunda, bu veriler esas alฤฑnarak รผcret gelirlerinde yapฤฑlacak artฤฑล yetersiz kalacak, satฤฑn alma gรผcรผ ve yaลama ลartlarฤฑ iyileลmeyecektir.
Dรถrt kiลilik bir ailenin sadece gฤฑda harcamasฤฑ (mutfak masrafฤฑ) geรงen aya gรถre 822 TL artmฤฑลtฤฑr. Sadece aylฤฑk toplam harcama tutarฤฑndaki artฤฑล ise 2.677 TLโdir. รcretli รงalฤฑลanฤฑn mutfaฤฤฑnda ve aile bรผtรงesinde -deyim yerindeyse- bu ay deprem yaลanmฤฑลtฤฑr. Ortaya รงฤฑkan yoksulluฤun giderilmesi iรงin ek bir รถdemenin yapฤฑlmasฤฑ ve sosyal tedbirlerin alฤฑnmasฤฑ kaรงฤฑnฤฑlmazdฤฑr. Yฤฑllฤฑk artฤฑล mutfak harcamasฤฑnda 1.423 TL ve toplam harcama olarak 4.636 TLโdir. Zorunlu ihtiyaรงlar iรงin geรงen yฤฑla gรถre yapฤฑlmasฤฑ gereken ek harcama tutarฤฑ kadar hane halkฤฑ gelirinde artฤฑล saฤlanamadฤฑฤฤฑ durumda aradaki fark daha fazla yoksullaลmadฤฑr.
รcretli รงalฤฑลanlarฤฑn borรงlanarak aradaki farkฤฑ รถtelemeye รงalฤฑลmasฤฑ da รงรถzรผm deฤildir. รcretli รงalฤฑลanlarฤฑn kullandฤฑฤฤฑ ihtiyaรง kredisi ile kredi kartฤฑ borcunun faizi รงok yรผksektir. TรRK-ฤฐลโin verileri temel alฤฑndฤฑฤฤฑnda โmutfak enflasyonuโndaki deฤiลim Aralฤฑk 2021 itibariyle ลu ลekilde geliลti:
Ankaraโda yaลayan dรถrt kiลilik bir ailenin โgฤฑda iรงinโ yapmasฤฑ gereken asgari harcama tutarฤฑ bir รถnceki aya gรถre rekor bir artฤฑลla yรผzde 25,75 oranฤฑnda gerรงekleลti.
Gฤฑda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artฤฑล oranฤฑ ise yรผzde 54,96 oldu.
Yฤฑllฤฑk ortalama artฤฑล oranฤฑ ise yรผzde 23,72 olarak hesaplandฤฑ.
TรRK-ฤฐล hesaplamasฤฑna temel alฤฑnan ve doฤrudan piyasadan derlenen fiyatlara gรถre, gฤฑda รผrรผnlerinde Aralฤฑk 2021 itibariyle gรถzlenen deฤiลim -harcama gruplarฤฑna gรถre- ลu ลekilde olmuลtur:
Sรผt, yoฤurt, peynir grubunda; baลta sรผt olmak รผzere bรผtรผn markalarฤฑn รผrรผn รงeลitlerinde yรผksek oranda artฤฑล gerรงekleลti. Sรผtte bir aylฤฑk artฤฑล yรผzde 35,3 olarak hesaplandฤฑ. Bu รผrรผn grubundan kaynaklanan fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn aile bรผtรงesine getirdiฤi aylฤฑk ek yรผk 135 TL oldu.
Et, tavuk, balฤฑk, sakatat, bakliyat รผrรผnlerinin bulunduฤu grupta; kฤฑyma ve kuลbaลฤฑ et ile tavuk fiyatฤฑ artarken, sakatat (ciฤer, bรถbrek, yรผrek) รผrรผnlerinden sadece dana ciฤeri fiyatฤฑ arttฤฑ. Kฤฑyma ve kuลbaลฤฑ et kilogram fiyatฤฑ ortalama 30 TL (yรผzde 26,1) arttฤฑ. Tavuktaki artฤฑล yรผzde 17,1 oldu. Fiyat artฤฑลlarฤฑndan balฤฑk da payฤฑnฤฑ aldฤฑ ve ortalama kilogram fiyatฤฑ arttฤฑ. Hesaplamada yine hamsi, istavrit gibi nispeten bol ve ucuz balฤฑk รงeลidi dikkate alฤฑndฤฑ. Geรงen ay 120 TL olan ithal somon kilogram fiyatฤฑ bu ay 190 TL etiket fiyatฤฑyla tezgรขhta yer aldฤฑ. Yumurtanฤฑn tanesi 1,30 TLโden 1,80 TLโye yรผkseldi. Bakliyat รผrรผnlerinden (kuru fasulye, kฤฑrmฤฑzฤฑ-yeลil mercimek, nohut, barbunya vb.) รถzellikle ithal edilenler, dรถviz kurundaki artฤฑลa paralel daha pahalฤฑ olurken, dรถvizdeki dรผลรผล รผrรผn fiyatlarฤฑna yansฤฑmadฤฑ.
รrneฤin barbunyada artฤฑล yรผzde 53,2, yeลil mercimekte yรผzde 50,0 olarak hesaplandฤฑ ve son hafta itibariyle fiyatlarฤฑnda bir indirim olmadฤฑ. Bu รผrรผn grubundan kaynaklanan fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn aile bรผtรงesine getirdiฤi aylฤฑk ek yรผk 274 TL oldu.
Yaล sebze-meyve fiyatlarฤฑ da bu ay ortalama olarak artฤฑล gรถsterdi. Mutfakta aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak kullanฤฑlan patatesteki fiyat artฤฑลฤฑ ise dikkat รงekti ve kilogramฤฑ 7 TLโye kadar yรผkseldi. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatฤฑ bu ay artฤฑลla 8,69 TL oldu. Geรงen ay 8,28 TL olan ortalama sebze kilogram fiyatฤฑ bu ay biraz artarak 8,59 TLโye yรผkseldi. Ortalama kilogram meyve fiyatฤฑ ise geรงen aya gรถre biraz gerileyerek 8,83 TL oldu. Her zaman olduฤu gibi pazarda sฤฑklฤฑkla bulunan รผrรผnler temel alฤฑnarak hesaplama yapฤฑldฤฑ. Bu ay, 17 sebze ve 12 meyve olmak รผzere toplamda temel 29 รผrรผndeki fiyat deฤiลimi hesaplamada dikkate alฤฑndฤฑ. รrรผnlerin tek tek aฤฤฑrlฤฑฤฤฑ yerine yine harcama sepetindeki meyve-sebzenin toplam miktarฤฑndan hareket edildi. Bu รผrรผn grubundan kaynaklanan fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn aile bรผtรงesine getirdiฤi aylฤฑk ek yรผk 59 TL oldu.
Ekmek, pirinรง, un, makarna, bulgur, irmik gibi รผrรผnlerin bulunduฤu grupta; ekmekte beklenen fiyat artฤฑลฤฑ resmi olarak gerรงekleลti. Ankaraโda 200 gramฤฑ 1,75 TLโden satฤฑlan ekmeฤin yeni fiyatฤฑ 2,25 TL ve kilogram fiyatฤฑ da 11,25 TL oldu. Bรถylece zam oranฤฑ yรผzde 28,57 olarak hesaplandฤฑ. Sadece ekmeฤe yapฤฑlan zammฤฑn aile bรผtรงesine aylฤฑk ek maliyeti 95 TLโye ulaลtฤฑ. Gฤฑda harcamasฤฑndaki artฤฑลฤฑnฤฑn รผรง puanฤฑ ekmeฤe yapฤฑlan zamdan kaynaklandฤฑ. Geรงen ay fiyatฤฑ artan ekลi mayalฤฑ, kรถy ekmeฤi, tam tahฤฑllฤฑ vb. ลekilde satฤฑlan ekmek bu ay ortalama yรผzde 20 oranฤฑnda yeniden zam gรถrdรผ. รnรผmรผzdeki gรผnlerde ekmeฤin gramajฤฑ ile birlikte fiyatฤฑnda da artฤฑล olmasฤฑ bekleniyor. Bu harcama grubunda yer alan gฤฑda maddelerinden pirinรงte yรผzde 42,7, bulgurda yรผzde 70,8 ve unda yรผzde 30,4 oranฤฑnda fiyat artฤฑลฤฑ tespit edildi. Makarna ve irmik fiyatฤฑ deฤiลmezken, pirinรง fiyatฤฑ biraz arttฤฑ. Bu รผrรผn grubundan kaynaklanan fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn aile bรผtรงesine getirdiฤi aylฤฑk ek yรผk 185 TL oldu.
Son grup iรงinde yer alan gฤฑda maddelerinden; tereyaฤฤฑ ve margarin fiyatฤฑ arttฤฑ. Margarin paketi de yakฤฑnda tereyaฤฤฑ gibi 200 gram olarak satฤฑlacak gibi gรถzรผkรผyor. Ayรงiรงeฤi yaฤฤฑnฤฑn litresi bu ay 51,90 TLโye yรผkseldi ve aylฤฑk yรผzde 117,2 oranฤฑnda artฤฑลla bu ayฤฑn zam ลampiyonu oldu. Bu ay zeytinyaฤฤฑ fiyatฤฑ da arttฤฑ. Siyah ve yeลil zeytin fiyatฤฑ ortalamada fazla deฤiลmedi. Yaฤlฤฑ tohum (ceviz, fฤฑndฤฑk, fฤฑstฤฑk, ayรงekirdeฤi vb.) รผrรผnleri fiyatฤฑ ise bu ay artฤฑล gรถrรผlen รผrรผnler arasฤฑnda yer aldฤฑ. Geรงen ay yรผksek oranda fiyatฤฑ artan baharat รผrรผnleri (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatฤฑ (kimyondaki artฤฑล dฤฑลฤฑnda) bu ay deฤiลmedi. ลeker yรผzde 57,8 oranฤฑnda arttฤฑ ve fakat tuz fiyatฤฑ deฤiลmedi. Pekmez ve reรงel fiyatฤฑ arttฤฑ, bal fiyatฤฑ deฤiลmedi. รay fiyatฤฑ -dรผลรผk oranda da olsa- bu ay yine arttฤฑ, ฤฑhlamur fiyatฤฑ deฤiลmedi. Salรงa fiyatฤฑ da aynฤฑ kaldฤฑ. Bu รผrรผn grubundan kaynaklanan fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn aile bรผtรงesine getirdiฤi aylฤฑk ek yรผk 169 TL oldu. “







