Global Menkul bu hisseleri önerdi - 16 Ocak 2024

Global Menkul bu hisseleri önerdi - 16 Ocak 2024

Global Menkul Değerler'e göre bugün AKFYE, MGROS, ANSGR, KCHOL ve FROTO hisseleri hareketli olacak

A+A-

Global Menkul Değerler 16 Ocak 2024 bülteninde BIST 100 Endeksi'nin güne yatay bir seyirle başlayacağı tahmininde bulundu. Endeks için kritik direnç ise 8150 olarak verildi

Bültenin detayları şöyle;

ABD'de başkanlık seçim yarışı başlarken, Iowa'da Cumhuriyetçi Partinin ön seçimlerini eski ABD Başkanı Donald Trump rahat bir şekilde kazandı. Temmuz ve Ağustos ayındaki parti kongrelerinde yapılacak seçimlerle hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti başkanlık adayları belirlenecek. 5 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde yarışı kazanacak aday 20 Ocak 2025'te koltuğuna oturacak. Bu noktada Trump döneminde ABD’nin daha agresif bir politika izlediği, dönemsel olarak Türkiye ilişkilerin oldukça inişli çıkışlı olduğu hatırlanmalı.

ABD piyasaları ise bugün tatilden dönüyor. Tatil dönüşü yeniden işlem gören tahvillerde getiriler artarken küresel piyasalarda doların değer kazandığı görülüyor. Artan tahvil getirilerine paralel hisse senetleri piyasalarında düşük iştah görülüyor. ABD vadelileri güne ortalama %0,35 kayıpla başlarken neredeyse tüm önemli Asya Pasifik endeksleri %2’ye varan kayıplar yaşıyor. Diğer taraftan Ortadoğu’da tansiyon yükselmeye devam ediyor. Yemen'deki İran destekli Husiler ABD'nin Yemen'deki hedeflerine yönelik saldırılarının "etkisiz" olduğunu ve saldırılarına karşı ABD ile açık bir savaşa girmek üzere hazırlandıklarını açıkladılar. Bununla beraber Husiler, Aden Körfezi'nde bir ABD gemisini seyir füzesiyle vurduklarını duyurdu. ABD ise gemicilere Kızıldeniz’i kullanmamalarını söyledi. Bölgede diğer bir önemli gelişme İran’nın Irak'ın Erbil kentine füze saldırıları gerçekleştirmesi oldu.

Yurt içerisinde ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı yıllık verilere göre aralık ayında merkezi yönetim bütçe gelirleri önceki yılın aynı ayına göre %117,4 artışla 549,9 milyar lira olurken, bütçe giderleri %271,2 artışla 1 trilyon 392,5 milyar liraya ulaştı ve bir ayda 842,5 milyar lira ile rekor düzeyde bütçe açığı verildi. Bütçe açığının milli gelire oranı %5,4 ile 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konu ile ilgili yaptığı açıklamada 2023'te deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranının %1,7 ile Maastricht kriterinin de altında olduğuna ve gerçekleşen rakamın %6,4 olan OVP öngörülerinin 1 puan altında olduğuna işaret etti. Ayrıca 2024 yılının ilk Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın koordinasyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarında iyileştirmeye yönelik çalışmanın Kabine Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

Piyasa döndüğümüzde teknik olarak pozitif bir eğilim içinde olan USD kuru bu sabah 30,10 seviyelerinde işlem görüyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi ise 300-310 bandındaki seyrini sürdürüyor, son olarak 307 civarında seyrediyor. BIST100 endeksi ise haftanın ilk işlem gününde %0,72 artış ile 8044 seviyesine yükseldi. Bununla birlikte direnç seviyelerinin aşılması ile pozitif yönde fiyatlama güçlenirken endeks 6 Aralık tarihinden beri en yüksek kapanışını gerçekleştirmiş oldu.

Gün içinde ANSGR ve ANHYT hisselerini öncülüğünde sigortacılık en çok değer kazanan sektör endeksi oldu. Bankalar ise dün zayıf performansları ile negatif ayrıştı. Endekse en çok katkı sağlayanlar ise KCHOL, TCELL, FROTO, THYAO ve BIMAS hisseleri oldu.

Teknik olarak bakıldığında, endekste 8000 seviyesi üzerinde kapanış pozitif beklentilerin güçlendiği görülüyor. Bununla birlikte gözler Kasım ayında görülen tepe seviye olan 8150 direnç seviyesine çevrilmiş durumda. Bu seviyenin aşılması halinde 8290-8400 seviyelerine doğru yükseliş potansiyelinin devam etmesi bekleniyor. Aksi takdirde son üç haftalık süreçte %10,00 üzerinde performans gösteren endekste bir dinlenme süreci başlayabilir.

Endeks için 7980-7845 seviyeleri önemli destek noktaları olarak öne çıkıyor. Haftaya pozitif başlangıç yapan endeksin yeni güne daha yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz. Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: AKFYE, MGROS, ANSGR, KCHOL, FROTO.

İlgili Haberler