GM, otobüse arkadan çarpan otonom araçlarını geri çağırdı

GM, otobüse arkadan çarpan otonom araçlarını geri çağırdı

General Motors'un robot taksi birimi Cruise, sürücüsüz araçlarından birinin San Francisco'da bir otobüsün arkasına çarpmasının ardından 300 araçtaki otomatik sürüş yazılımını geri çağırdı.

A+A-

General Motors'un markası Cruise tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, 23 Mart'taki çarpışmanın Cruise otomatik aracındaki (AV) bir yazılım hatasından kaynaklandığı ve bu hatanın körüklü bir San Francisco Belediye Transit İdaresi otobüsünün hareketini yanlış tahmin ettiği belirtildi. Kaza Cruise'da orta derecede hasara yol açtı ancak herhangi bir yaralanmayla sonuçlanmadı.

Cruise, Cuma günü Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'ne (NHTSA) yaptığı başvuruda, sistemin "otobüsler ve traktör römorkları gibi mafsallı araçların hareketini yanlış tahmin edebileceği" yönündeki endişeleri gidermek için yazılımın 25 Mart'ta güncellendiğini söyledi.

Cruise CEO'su Kyle Vogt bir blog yazısında "AV'lerimizin başına nadiren böyle bir kaza geliyor, ancak bu olay benzersizdi" dedi ve ekledi: "Araçlarımızın hiçbir koşulda bir belediye otobüsünün arkasına çarpmasını beklemiyoruz, bu nedenle bunun gibi tek bir olay bile acil ve dikkatli bir çalışmaya değerdi."

Cruise, Kaliforniya'ya yaptığı ayrı bir başvuruda, aracın Haight Caddesi'nde ilerlerken önünde bir otobüsün durduğunu ve Cruise'un arka tampona çarptığını söyledi.

Vogt, "Otobüsün davranışı makul ve öngörülebilirdi. Bir otobüs durağından trafik şeridine çekildi ve sonra durdu. Aracımız tepki olarak fren yapmış olsa da, frene çok geç basmış ve yaklaşık 10 mil hızla otobüse arkadan çarpmıştır."

Otobüs AV'nin önüne geçtiğinde sürücüsüz aracın otobüsün ön bölümünü görmesi tamamen engellenmiştir.

"AV daha önce ön bölümü gördüğünden ve otobüsün bükülebileceğini fark ettiğinden, otobüsün ön bölümün öngörülen yolunu takip eden arka bölümle bağlantılı bölümler olarak hareket edeceğini tahmin etti" diyen Vogt, bunun şirketin yaşadığı türden tek kaza olduğunu da sözlerine ekledi.

Cruise, güncellemenin ardından kazanın tekrarlanmayacağının belirlendiğini söyledi.

Cruise Eylül ayında, Haziran ayında San Francisco'da meydana gelen ve iki kişinin yaralanmasına neden olan kazanın ardından 80 sürücüsüz aracındaki yazılımı geri çağırdığını ve güncellediğini açıkladı.

NHTSA geçen yıl yazılımın karşıdan gelen bir aracın yolunu "yanlış tahmin edebileceğini" söyledi.

NHTSA Aralık ayında, sürücüsüz Cruise araçlarının "uygunsuz bir şekilde sert fren yapabildiği veya hareketsiz kalabildiği" olaylarla ilgili raporlar aldıktan sonra Cruise otonom sürüş sistemi hakkında resmi bir güvenlik soruşturması başlattı.

İlgili Haberler