Google Pixel Fold: İşte teknoloji devinin ekranı katlanan yeni telefonu

Google Pixel Fold: İşte teknoloji devinin ekranı katlanan yeni telefonu

Google da Samsung gibi cebinize sığan daha büyük bir ekran sunmak istiyor. Ancak katlanabilir olması ucuza gelmiyor.

A+A-

Son dört yıldır Samsung, akıllı telefonun bir sonraki iterasyonunun neye benzeyebileceğinin yolunu açtı. Şimdi, Google buna meydan okumak için burada. Çarşamba günü düzenlenen Google I/O açılış konuşmasında arama devi, bu yaz 1.799 $ (1.749 £) gibi yüksek bir fiyatla piyasaya sürülecek olan Pixel Fold adlı ilk katlanabilir telefonunu duyurdu.

Google'ın ürün gamının en yeni üyesi, şirketin amiral gemisinin daha uygun fiyatlı bir versiyonu olan Pixel 7A, güncellenmiş bir Pixel Tablet ve Android 14'teki yeni özelliklerle birlikte tanıtıldı.

Google'ın katlanabilir bir telefon piyasaya sürme kararı, akıllı telefonun mevcut versiyonunun yenilenmeye ihtiyaç duyduğunun bir başka sinyali olarak görülebilir. Samsung ilk katlanabilir telefonunu yaklaşık dört yıl önce piyasaya sürdü ve o zamandan beri hemen hemen her büyük akıllı telefon üreticisi aynı şeyi yaptı.

Google en büyük direnişçilerden biriydi ama bu durum değişiyor. Google'da ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Brian Rakowski, şu anda katlanabilir bir cihaz piyasaya sürmek için doğru zaman olduğunu, çünkü ilk katlanabilir cihazların başına bela olan yazılım optimizasyonu ve tasarımın doğru yapılması gibi temel sorunların büyük ölçüde çözüldüğünü söylüyor.

Rakowski, "Doğası gereği daha pahalı bir cihaz" dedi ve ekledi: "Dolayısıyla, insanlar en üst düzey bir cihaz satın alacaklarsa, her şeyin iyi çalışmasını istedik."

Pixel Fold ile sadece birkaç dakika geçirdim, ancak Google'ın bazı umut verici fikirleri olduğunu şimdiden söyleyebilirim. Google'ın katlanabilir telefon vizyonu, Galaxy Z Fold 4'te olduğu gibi çoklu görev ve üretkenlikle ilgili. Samsung'un telefonu gibi verimli bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Google, kapalı olduğunda cihazın toplam kalınlığını azaltmak ve kırışıklığı ortadan kaldırmak gibi geçmişte sektör genelinde gördüğümüz fiziksel zorlukların birçoğuyla hala karşı karşıya. Ancak tasarım ve yazılım söz konusu olduğunda Pixel Fold'un birkaç avantajı var.

Asıl soru, Pixel Fold'un henüz gelişmekte olan katlanabilir telefon pazarına bir ivme kazandıracak kadar cazip olup olmayacağı. International Data Corporation'a göre katlanabilir telefonlar 2022 yılında küresel akıllı telefon pazar payının yalnızca %1,2'sini oluşturuyordu. Pazar nispeten yeni olsa da Google, Samsung'un ciddi rekabetiyle karşı karşıya.

Samsung'un katlanabilir telefonlar için en çok tercih edilen marka olduğunu da bildiren Counterpoint Research'e göre, Güney Koreli teknoloji devi 2022'nin ilk yarısı itibariyle pazarın %62'siyle katlanabilir telefon alanında lider konumda. Google'ın işi kesinlikle çok zor.

Pixel Fold ile Google, Galaxy Z Fold 4 ile ilgili en büyük endişelerimden birini gidermeyi umuyor. Samsung'un katlanabilir cihazı, kalınlığı ve normal bir telefonun ekranından belirgin şekilde daha dar olan kapak ekranının şekli nedeniyle kapatıldığında normal bir telefon olarak kullanmak bazen garip gelebiliyor.

Google her iki cephede de birkaç iyileştirme yaptı. Telefonun 5,8 inçlik dış ekranı Galaxy Z Fold'unkinden önemli ölçüde daha geniş, bu da uygulamaları kullanmayı ve telefonun arayüzünde gezinmeyi daha doğal hissettirecek. Sızıntıların da belirttiği gibi, Galaxy Z Fold 4'ten çok Oppo Find N2'ye benziyor.

Pixel Fold ayrıca açıldığında Galaxy Z Fold 4'ten daha ince olmasına rağmen kapalıyken ortalama bir telefondan daha kalın bir his veriyor. Ancak Pixel Fold kapandığında menteşenin yanında boşluk kalmadan tamamen kapanıyor ve katlandığında Z Fold'a kıyasla daha şık bir his veriyor.

Ancak Pixel Fold'u açarken 7,6 inçlik iç ekranı çevreleyen çerçevelerin Galaxy Z Fold 4'te bulunanlardan daha kalın olduğunu fark ettim. Ve evet, Z Fold 4'ünkiyle aşağı yukarı aynı olmasına rağmen kırışıklık fark ediliyor.

Donanım söz konusu olduğunda Pixel Fold, üst düzey bir telefondan bekleyebileceğiniz hemen hemen her şeye sahip. Google'ın mevcut Pixel telefon serisinin geri kalanı gibi Pixel Fold da şirketin Tensor G2 işlemcisiyle çalışıyor. Telefonda ayrıca 48 megapiksel ana kameranın yanı sıra 5x optik zoom ve 20x dijital zoom özellikli 10,8 megapiksel telefoto lense sahip üç lensli bir kamera sistemi bulunuyor. Ayrıca 10,8 megapiksellik ultra geniş bir kamera da bulunuyor.

Pixel Fold kadar pahalı bir telefonun neden Pixel 7 Pro kadar gelişmiş bir kameraya sahip olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu telefonda daha büyük piksellere sahip daha yüksek çözünürlüklü 50 megapiksel ana sensör, 12 megapiksel ultra geniş kamera ve optik olarak 5x, dijital olarak 30x yakınlaştırma yapan 48 megapiksel telefoto kamera bulunuyor.

Google'ın kamera sensörlerini cihaza sıkıştırmak için bazı tavizler vermek zorunda kaldığını belirten Rakowski, cihazın açıldığında altı milimetreden daha az kalınlıkta olduğunu belirtti.

Pixel Fold'un çift ekranı telefonun en önemli özelliği olsa da, bu ekranlardan faydalanmak için doğru yazılım olmadan bu ekranların pek bir anlamı yok. Şimdiye kadar gördüklerime dayanarak, Google'ın Fold'un ekranlarını nasıl kullanacağına dair birkaç ilginç fikri var.

Örneğin Google, dil çevirisi gibi görevler için ön ve iç ekranların nasıl birlikte çalışabileceğini düşünüyor. Google, Google Translate ile bunun nasıl çalışabileceğini gösterdi. Telefon açıkken, cihazı kapak ekranı konuştuğunuz kişiye, iç ekran ise size bakacak şekilde tutun. Google Translate'ten bir cümleyi veya soruyu çevirmesini istediğinizde, sonuçlar kapak ekranında görüntülenir, böylece yabancı dilde konuşan kişi çevrilmiş konuşmanızı görebilir. Bu arada, o kişinin yanıtı çevrilir ve size bakan iç ekranda görüntülenir.

Niş bir senaryo olsa da, tek ekranlı normal bir telefonda mümkün olmayacak katlanabilir cihazlar için güçlü bir kullanım örneği. Google'ın bu iki ekranı kullanmasının bir başka yolu da kamera. Telefon açıkken selfie çekmek için ana arka kamera kullanıldığında, kapak ekranı bir vizör haline geliyor.

Bunun dışında Pixel Fold, Galaxy Z Fold gibi diğer tabletlerde ve katlanabilir cihazlarda gördüğümüz çoklu görev özelliklerinin çoğuna sahip. Bunlar arasında bölünmüş ekran uygulamaları, yatay bir görev çubuğu, uygulamaları yan yana kullanırken sürükle ve bırak desteği ve cihaz yarıya kadar katlandığında uygulamaları ekranın üst ve alt kısımları arasında bölme özelliği yer alıyor. Google bunu "masa üstü modu" olarak adlandırıyor ve aslında Samsung'un "esnek modu "nun şirket versiyonu.

Pixel Fold umut vaat ediyor gibi görünse de, yüksek fiyatı çoğu insan için zor bir satış olacak. Google'ın normal Pixel telefonlarında fiyatlandırma konusunda ne kadar rekabetçi olduğu göz önüne alındığında, benzer bir yaklaşım benimseyeceğini umuyordum.

Ancak Rakowski, katlanabilir cihazlar daha fazla bileşene sahip daha büyük ve daha karmaşık cihazlar olduğundan, fiyatı düşürmenin zor olduğunu söyledi. Rakowski, üretim süreci geliştikçe fiyatların da düşebileceğine inanıyor.

İlgili Haberler