Görevden alınan Nijerya Merkez Bankası Başkanı tutuklandı

Görevden alınan Nijerya Merkez Bankası Başkanı tutuklandı

Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele, Görevden Alındıktan Sonra Tutuklandı

A+A-

Nijerya merkez bankası başkanı, yeni devlet başkanı tarafından görevden alındıktan saatler sonra, yetkililer tarafından tutuklandı. 

Nijerya gizli polisi tarafından yapılan bir açıklamada, Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele'nin "bazı soruşturmalardan dolayı gözaltına alındığı," belirtildi.

Yeni başkan Bola Tinubu, Afrika'nın en büyük ekonomisi ve en kalabalık ülkesinin para politikasını denetlemek için görevlendirildikten dokuz yıl sonra, Cuma gecesi Emefiele'nin merkez bankası başkanlığını askıya aldı.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Emefiele'nin görevden alınmasının "ofisinde devam eden bir soruşturmanın ve ekonominin finans sektöründeki planlanan reformların devamı" olduğu belirtildi. Bankanın yardımcı başkanı Folashodun Adebisi Shonubi, Emefiele'nin yerine başkan vekili olarak atanarak göreve başladı.

Emefiele'nin tutuklanması, bir yargıcın kanıt sunamadığı gerekçesiyle Aralık ayında tutuklanma talebini reddeden, Nijerya Devlet Hizmetleri Departmanı'nın aylar süren ofisine yönelik soruşturmasının sonucunda ortaya çıktı. Gizli polis, Emefiele'yi terörizmin finansmanı ve ekonomik suçlarla suçlamıştı. Soruşturmada yeni bulgulara ulaşılmış olup olmadığı henüz belli değil.

Fakat analistler, Emefiele'nin son dönemde uygulamaya koyduğu ve tartışmalı olarak değerlendirilen politikalar nedeniyle görevden alınmasının sürpriz olmadığını belirtti. Lagos merkezli finans analisti Abiola Gbemisola, bu politikaların arasında bankanın döviz takas programı ve hükümete sürekli para basarak borç verme kararı olduğunu söyledi.

Gbemisola, Emefiele'nin görevdeyken çok güçlü bir pozisyonda olduğunu, yeni yönetimin altında kalmasını beklemediğini belirtti. Gbemisola, Emefiele'nin politikalarının, enflasyonu düşürme yerine, hükümete para basarak kredi verme yoluyla Nijerya'nın yüksek enflasyonuna katkıda bulunduğunu ekledi.

Emefiele döneminde, Nijerya ekonomisi, döviz krizinin etkisiyle zayıflayan para birimi ve Nisan ayında %22,2 ile neredeyse yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonla mücadele etti.

Bankanın yerel para birimi olan Naira'yı yeni tasarımlarla değiştirme hamlesi, ekonomik sıkıntılara yol açtı ve bu durum, yetkililerin değiştirilen eski banknotları yeniden piyasaya sürmesine ve Şubat ayındaki seçimlere katılımın etkilenmesine neden oldu.

Gbemisola, Emefiele'nin görevden alınmasının finans piyasası için olumlu bir durum olduğunu ve artık farklı bir yaklaşım beklediğini ifade etti.

Bu haber toplam 1010 defa okunmuştur
İlgili Haberler