Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta bu hafta yönü belirleyecek üç şey

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta bu hafta yönü belirleyecek üç şey

u Hafta Portföyünüzü Etkileyebilecek 3 Önemli Ekonomik Olay, 6 – 10 Mayıs 2024

A+A-

New York borsasında geçtiğimiz Cuma günü, tüm ana borsa endeksleri ve S&P 500'ün (SPX) 11 sektörü yükseliş gösterdi ve piyasaları haftalık bazda artıda kapandı. Ardı ardına gelen iki haftalık artış, Nisan ayında yaşanan üç haftalık düşüşteki kayıpların büyük bir kısmının geri kazanılmasına yardımcı oldu.

Yatırımcıların, Çarşamba günü gerçekleşecek olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde hissettiği endişe yoğundu ve hisse senetleri farklı yönlerde hareket etti. Fed Başkanı Jerome Powell, bu yıl faiz indirimleri ihtimali konusunda "ne zaman"dan "eğer"e geçiş yaptı ama yine de faiz artırımı ihtimaline güçlü bir şekilde karşı çıktı. 

Powell ayrıca, FED'in hala veri odaklı olduğunu ve politika kararlarına yönlendirme yapacak ekonomik raporları yakından takip etmeye devam edeceğini yineledi. Bu nedenle, Cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında iş gücü verileri ve yavaşlayan maaş artışı gösteren istihdam raporu, yatırımcılar tarafından 2024 için faiz indirimlerinin hala masada olduğu şeklinde yorumlandı.

İstihdam verileri önemli bir faktör olsa da, bu veri merkez bankası için modellerine dahil edeceği birçok veri noktasından sadece biri. Piyasaların, önümüzdeki aylarda açıklanacak verilere güçlü bir şekilde tepki vermesi ve bu durumun volatil bir yatırım ortamına yol açması bekleniyor.

Bu hafta portföyünüzü etkileyebilecek üç ekonomik olay şunlar.

» Mart Ayı Tüketici Kredisi Değişimi – Salı, 7/5 – Bu rapor, gayrimenkul teminatı hariç, bireylere sağlanan toplam kredi miktarındaki değişimi hesaplıyor. Yatırımcılar ve analistler, tüketici kredisi verilerini, tüketicilerin ürün ve hizmetleri ödemek için kredi kullanma düzeylerini değerlendirmek için kullanıyor. Çünkü tüketici kredisi değişimi, tüketici güveni ve harcamaları ile güçlü bir korelasyona sahip.

» Mayıs Ayı Michigan Tüketici Güven Endeksi (ön okuma) – Cuma, 10/5 – Michigan Üniversitesi tarafından yayımlanan bu rapor, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüketici güven seviyelerine ilişkin aylık bir anketin sonuçlarını ortaya koyuyor. Güven seviyesi, tüketici harcamalarını etkiliyor ve bu da ABD GSYİH'sının yaklaşık %70'ini oluşturuyor.

» Mayıs Ayı UoM 5 Yıllık Tüketici Enflasyon Beklentileri (ön okuma) – Cuma, 10/5 – Bu rapor, Michigan Üniversitesi tarafından yürütülen bir anketin sonucunda ortaya çıkıyor. Anket sonuçları, tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentilerini ortaya koyuyor ve Fed'in Enflasyon Beklentileri Endeksi hesaplamalarının bir bileşeni olarak kullanılıyor.

İlgili Haberler