GÜNDEM - Piyasa Katılımcıları Anketi izlenecek

GÜNDEM - Piyasa Katılımcıları Anketi izlenecek

Haftanın son günü yurt içinde veri bakımından hareketli bir gün yaşanacak. Analistler özellikle Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yakından izleyecekler.

A+A-

Haftanın son günü yurt içinde veri bakımından hareketli bir gün yaşanacak. Analistler özellikle Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yakından izleyecekler. Yurt dışında İngiltere sanayi üretimi, Almanya GSYH ve ABD perakende satışlar ile sanayi üretimi biraz daha öne çıkıyor.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği (AB) Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları 6 ay daha uzattığını duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden Fed Yönetim Kurulu'nda boş bulunan üyeliklere Sarah Bloom Raskin, Lisa Cook ve Philip Jefferson'ı aday gösterecek.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyonun yeterince hızlı şekilde gerilememesi halinde Fed'in 2022'de dört faiz artırımı yapması gerekebileceğini söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, Fed'in tahvil alım programını sona erdirmeyi tamamladığında faiz oranlarını bu yıl bir kaç kez artırmaya hazır bir pozisyonda olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan rapora göre küresel ekonominin 2022 yılında yüzde 4 oranında büyümesi öngörülüyor.

Çin'in ihracatı 2021 yılının tamamında yüzde 29,9 artış gösterdi. İthalatta artış ise yüzde 30,1 olarak gerçekleşti.

Güney Kore Merkez Bankası, faiz oranını 25 baz puan artırdı.

-Yurt İçi Gündem-

Türkiye İstatistik Kurumu( TÜİK), konut satışları, tarım ÜFE, ücretli çalışan sayısı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) özel sektörün yurt dışı kredi borcu, Piyasa Katılımcıları Anketi ve finansal hesaplar verilerini yayımlayacak (10.00).

TÜİK, konut satışlarını 2021 yılının son ayı için açıklayacak. Kasım ayında konut satışları yıllık yüzde 59,0 artışla 112 bin 483 seviyesine gelmişti. Yabancıya konut satışları yüzde 48,4 artışla 7 bin 363 seviyesine gelerek rekor kırmıştı.

TCMB, yılın ilk Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını duyuracak. Ankette 2022 yıl sonu için ilk tahmin oluşacak. Bir önceki ankette 12 ay sonrası için beklenti yüzde 21,39 seviyesinde oluşmuştu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu verisi Kasım ayı için gelecek. Bir önceki ay söz konusu borç 169,8 milyar dolar olarak açıklanırken, piyasalar tarafından daha yakından takip edilen 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemeleri 42,2 milyar dolar olmuştu.

Türkiye ve Ermenistan Özel Temsilcileri arasındaki ilk toplantı Moskova?da yapılacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Sabah saatlerinde Hindistan'da enflasyon olarak daha öncelikli kabul edilen toptan fiyatlar rakamları olacak. Ülkede toptan fiyatlar Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,73, geçen yıl aynı aya göre yüzde 14,23 artmıştı (09.30).

Piyasalar Avrupa açılışında İngiltere'den gelecek yoğun veri akışını izleyecekler. Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi, dış ticaret, aylık GSYH, hizmet sektörü üretimi ve inşaat üretimi verileri aynı saatte ekranlara yansıyacak. Ülkede sanayi üretimi bir önceki ay aylık bazda yüzde 0,6 düşerken, yıllık bazda artış yüzde 1,4 seviyesinde kalmıştı (10.00).

Almanya'da 2021 yılına ilişkin GSYH rakamları açıklanacak. Ülke ekonomisi Covid-19 pandemisinin olduğu 2020 yılında yüzde 5,0 daralmıştı (12.00).

Euro Bölgesi için 2021 yılı üçüncü çeyrek döneme ilişkin konut fiyatları ile Kasım ayına ilişkin dış ticaret verileri gelecek (13.00).

Finlandiya, Romanya, Fransa, Macaristan, Slovakya, İspanya, İsveç ve Polonya tüketici fiyatları rakamları, Avrupa'da enflasyonun yönü açısından piyasalar tarafından takip edilecek.

Polonya Merkez Bankası(NBP), 4 Ocak tarihli Para Politikası Toplantısı Tutanaklarını açıklayacak.

Piyasalar tarafından yakından takip edilecek haftanın son önemli verileri ABD'den gelecek. Perakende satışlar, ithal fiyatlar, sanayi üretimi, Michigan Tüketici Güven Endeksi, işletme stokları ve Baker Hughes sondaj kule sayıları verileri ile hafta kapanacak.

ABD'den ilk gelecek veriler Aralık ayına ilişkin perakende satışlar ve ithal fiyatlar olacak. Perakende satışlar Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 artarken, otomobil hariç satışlar da aynı yönde artış göstermişti. İthal fiyatlar ise aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 11,7 artmıştı (16.30). Perakende satışlarda piyasa beklentisi yüzde 0,3 seviyesinde oluştu.

Sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı da Aralık ayı için açıklanacak. Sanayi üretimi bir önceki ay yüzde 0,5 artarken, kapasite kullanım oranı yüzde 76,8 seviyesinde gelmişti (17.15). Analistler sanayi üretiminde yüzde 0,4 artış tahmininde bulunurken, kapasite kullanım oranının yüzde 76,9'a çıkacağı yönünde görüş belirttiler.

Michigan Tüketici Güven Endeksi'nin Ocak ayı için ilk verisi açıklanacak. Aralık ayı nihai verisi 70,6 olmuştu (18.00). İlk beklentiler Endeksin aynı seviyede kalacağı yönünde oluştu.

New York Fed Başkanı John Williams, Dış İlişkiler Konseyi tarafından düzenlenen web seminerinde açılış konuşmasını yapacak (19.00).

ABD'de bilanço dönemi başlıyor. İlk gün mali tablolarını açıklaması beklenen şirketler JPMorgan, Citigroup, BlackRock ve Wells Fargo olacak.