Güney Amerika'ın iki büyüğü doları kaldırıyor

Güney Amerika'ın iki büyüğü doları kaldırıyor

Arjantin ve Brezilya aralarındaki ticarette doların kaldırılması için yürüttükleri görüşmelerde bir adım daha ilerlediler

A+A-

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández ve Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inácio Lula da Silva, komşu iki ülke arasındaki ticarette ABD dolarını kullanmaktan kaçınmalarını sağlayacak bir mekanizma bulmak için çalışmaya devam etme sözü verdi.

Arjantin ekonomisi, finans piyasalarında pesoya hücumun ve yıkıcı bir kuraklık nedeniyle merkez bankası rezervlerinden ABD dolarının çekilmesinin sonucu olarak yerel para biriminde keskin bir değer kaybı yaşamasının ardından kırılgan görünüyor.

Salı günü, iki liderin Arjantinli firmaların Brezilya ile ticaret yaparken dolar kullanmaktan kaçınmalarına olanak tanıyacak bir mekanizma üzerinde anlaşmaya vardıkları açıklamaları bekleniyordu. Ancak dört saat süren toplantının ardından, iki başkanın ayrıntılar üzerinde hala çalıştıkları belirtildi.

Önerilen plan, dolar kullanımından kaçınarak Arjantin'e ihracat yapan Brezilyalı şirketleri finanse etmek için bir kredi hattı oluşturmayı hedefliyor.Yapılan açıklamada Brezilya hükümetinin bu tür finansman sağlayabilmesi için olası garantiler üzerinde çalıştığı belirtildi.

Arjantin Devlet Başkanı, şimdi yapılması gerekenin, Arjantin'e ihracat yapan Brezilyalı şirketlerin üretimini garanti altına alacak kredileri faaliyete geçirmek için anlaşma noktalarını bulmak olduğunu ifade etti.

Arjantin, Çin ile şirketlerinin ithalat için yuan kullanmalarına olanak tanıyan bir anlaşma imzaladı. Lula ise Brezilya ve Çin arasında yuan kullanımı konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, doların uluslararası ticaretteki hakimiyetine ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) eleştirilerde bulundu.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, ülkesinin 2022'de IMF ile imzaladığı anlaşmanın, yaklaşık 44 milyar dolarlık borcun yeniden yapılandırılması ile ilgili bazı yönlerini yeniden müzakere ettiğini söyledi. Lula, Brezilya'nın da Arjantin adına IMF ile müzakere edeceğini belirtti.

Arjantin Devlet Başkanı Fernández'in Brezilya ziyareti, Ekim ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklamasından haftalar sonra gerçekleşti. Fernández'e, başkanlık için muhtemel adaylar olarak görülen Ekonomi Bakanı Sergio Massa ve Arjantin'in Brezilya Büyükelçisi Daniel Scioli eşlik etti.

İlgili Haberler