Güney Kore MB hanehalkı borçları için uyardı

Güney Kore MB hanehalkı borçları için uyardı

Güney Kore merkez bankası (BOK), faiz oranları yükseldikçe savunmasız hanelerin borç geri ödeme yükünün keskin bir şekilde artabileceği konusunda uyardı.

A+A-

Güney Kore merkez bankası (BOK), faiz oranları yükseldikçe savunmasız hanelerin borç geri ödeme yükünün keskin bir şekilde artabileceği konusunda uyardı ve Asya'nın dördüncü en büyük ekonomisindeki borç tıkanıklığının artan olumsuz etkisinin altını çizdi.

BOK, finansal istikrarla ilgili düzenli bir raporda, Güney Koreli hanelerde borç/ harcanabilir gelir oranının ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre 10,1 puan artarak % 172,4 olduğunu bildirdi.

Banka, COVID-19 ile savaşmak için uygulanan sosyal mesafe kısıtlamaları nedeniyle hane halkı gelirinin azalması nedeniyle artışın bir endişe kaynağı olduğunu kaydetti.

Güney Kore, kafe ve restoranlar için sınırlı çalışma saatleri ve sosyal toplantılara izin verilen kişi sayısı dahil olmak üzere, konaklama sektöründekilere zarar veren kısıtlamalar getirmişti.

Bankanın raporunda, "Varlık piyasasına yoğunlaşan fonlar ve hızlı ev fiyat artışları, ekonomik varlıkların piyasa duyarlılığı iç veya dış şoklar nedeniyle hızla değiştiğinde finansal istikrar için kötü olabilir" yorumuna yer verildi.