Güney Kore'de fabrika faaliyetlerinde dikkat çeken düşüş

Güney Kore'de fabrika faaliyetlerinde dikkat çeken düşüş

Güney Kore'de fabrika faaliyetleri son 19 yılın en uzun süreli gerilemesini yaşıyor.

A+A-

Pazartesi günü yapılan bir ankete göre, Güney Kore'nin fabrika faaliyetleri Haziran ayında daha hızlı bir şekilde daraldı ve düşüşünü art arda 12. aya taşıyarak sağlam bir toparlanma için mücadele eden ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukların altını çizdi.

Anket sonucu, ülkenin üretim ve ihracatındaki toparlanmaya dair diğer parlak işaretlerle tam bir tezat oluşturuyor ve imalatçıların iyimser olmayan hissiyatı ve zayıf iş koşullarının köşeyi dönmesinin bir süre daha sürebileceğini gösteriyor.

S&P Global'in Güney Koreli imalatçılar için mevsimsellikten arındırılmış satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayındaki 48,4 seviyesinden Haziran ayında 47,8'e gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesine ve ilk düşüşüne işaret etti.

Temmuz 2022'den bu yana genişleme ile daralmayı birbirinden ayıran 50 seviyesinin altında kalmıştır ki bu, Nisan 2004'te başlayan anketteki en uzun seridir.

Üretim ve yeni siparişler sırasıyla son sekiz ayın ve son altı ayın en yüksek düşüşünü kaydederek manşet endeksi aşağı çekti.

Yeni ihracat siparişleri de son beş ayın en sert düşüşünü yaşarken, anket Asya ve Avrupa gibi önemli ihracat pazarlarında talebin durgun olduğuna dikkat çekti.

Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi ilk çeyrekte zayıf bir büyüme kaydetti ve zayıf dış talep nedeniyle büyümeye devam etmekte zorlandı.

Enflasyon ve tedarik zinciri cephelerinde bazı iyileşmeler oldu, ancak bunlar çoğunlukla zayıf talepten kaynaklandı. Girdi fiyat enflasyonu Temmuz 2020'de başlayan yükseliş serisinin en yumuşak seviyesinde gerçekleşirken, tedarikçilerin teslimat süreleri Mayıs 2013'ten bu yana en fazla kısalan süre oldu.

Üretim fiyatları, maliyet baskılarının hafiflemesiyle ikinci ayda da düşerken, satışları canlandırmak amacıyla fiyatların düşürüldüğüne dair kanıtlar da ortaya çıktı.

S&P Global Market Intelligence ekonomisti Usamah Bhatti, "Haziran ayı PMI anket verileri, Güney Kore imalat sektöründeki faaliyet koşullarının 2023'ün orta noktasında durgun kaldığını gösterdi," dedi.

Bhatti, "İş dünyası güveni, mevcut ekonomik durgunluğun daha önce beklenenden daha uzun süreceğine dair endişeler nedeniyle 2023'te bugüne kadarki en zayıf seviyeye geriledi" dedi.

İmalatçıların gelecekteki üretimlerine ilişkin iyimserliği Haziran ayında Aralık 2022'den bu yana en düşük seviyeye gerileyerek Mayıs ayındaki 10 ayın en yüksek seviyesinden keskin bir dönüş yaptı.

İlgili Haberler